Fa Hawaiiról, kristálypohár Ajkáról

2021.02.19. 10:00
1 hozzászólás

Jack Boyd Smith Jr. sikeres befektető és imádja a veterán autókat. Van neki egy halom ritka vagy csak simán gyönyörű autója, amikkel rendre megjelenik a Pebble Beach Concours d’Elegance-on, a világ egyik legnevesebb autós szépségversenyén. Mind közül egyértelműen az 1933-as Packard Twelve Coupé a kedvence. Ilyen autóból összesen ötöt gyártottak, de csak kettő létezéséről tudnak.

Ehhez az autóhoz igazították a kollekciója legfrissebb darabját, egy vadiúj, hosszított tengelytávú Rolls-Royce Phantomot, melynek kézzel festett oldalsó csíkja épp olyan galambszürke, mint a Packard. Különleges a Packard kék fényezés is, amit több mint negyvenszer teszteltek le mielőtt a Phantomra fújták volna. A vezetőoldali ajtón a JBS JR betűsor olvasható, a másik oldalt pedig felesége monogramja, LAS. Ha eddig úgy tűnt, itt púposra rakott aranytalicskával hordják a hedonizmust, akkor itt most pihenj meg.

Laurával Mauin töltött napjaikra és otthonuk központi elemére, a koafa hintaszékre utal a beltérben használt fabetét. A koafa a második leggyakoribb és az egyik leggyorsabban növekvő fafajta arrafelé. Öt év alatt akár 9 méterre is megnőhet, kellemesen vulkanikus talajban pedig a 30 métert is elérheti a magassága. A koafát maghatározott termesztési körülmények mellett, kizárólag magánterületről lehet betakarítani Hawaiin.

Eddig is világos lehetett, hogy a Rolls-Royce egyedi igényekkel foglalkozó részlegének nem kell a szomszédba mennie döbbenetes ötletekért, de ez még csak a bemelegítés volt. Ott van még a remek, padlótól plafonig sötétkék bőrrel kötött utastér, aminek tetőkárpitjában 1420 optikai szál világít pont úgy, ahogyan az égbolton álltak a csillagok az Ohio állambeli Cleveland városa felett, amikor Jack Boyd Smith született.

Több mint 500 munkaóra alatt állt össze a kézzel készített piknikező készlet, melyet szintén koafával díszítettek és benne Wedgwood porcelán tányérok figyelnek, valamint a magyar Ajkai Kristály manufaktúra kristálypoharai a tulajdonosok monogramjával. Még a rozsdamentes acél evőeszközök is kézzel készültek, ezért biztosan kétszer is megnézik, hogy megvan-e minden egy kellemes hangulatú kockás paplanos piknikezés után.