Lebuktatja az autóból szemetelőket egy intelligens kamerarendszer

2021.03.09. 18:12
11 hozzászólás

Érdekes közös munkába kezd egy angol városban a mesterséges intelligencia és a helyi hatóság. Egy kamerarendszerrel kezdik figyelni az autóból szemetelőket, akiket a Littercam néven futó rendszer ér majd tetten és jelent fel az illetékes szervnél. 

Littercam-2.PNG

Maidstone egy 113 ezer lelkes délkelet-angliai város, ahol a vezetésnek mostanra lett elege az utak mellett újratermelődő szeméthegyekből. Mint mondják, tavaly 1950 tonna eldobált szemetet gyűjtöttek be az útjai mentén, a munkára a helyi tanács 1,2 millió fontot (497 millió forint) költött. A probléma megoldása humán munkaerővel gyakorlatilag lehetetlen, mivel a szemetelést büntetni leginkább úgy lehet, ha tetten érik, de egy autópályán vagy egy forgalmas úton ehhez értelmetlenül nagy járőrkapacitást kéne fenntartani. Ugyanígy az úthálózat hossza miatt nem megoldás simán csak bekamerázni az utakat, aztán emberekkel figyelteti a kamerák képét. Az egyetlen megoldás olyan szoftverekre bízni a megfigyelést, amelyek képesek érzékelni, ha valaki kihajít valamit egy autóból.

A Maidstone-ban hamarosan bevetésre kerülő Littercam, azaz szemétkamera nevű rendszer alapja egy olyan mesterséges intelligenciával dolgozó szoftver, ami egészen kis méretben is képes érzékelni az autóból kihajított tárgyakat. A poharakat, zacskókat észleli, sőt, a BBC bemutatóvideója szerint még egy zuhanó cigicsikket (aminél kevés mérgezőbb szemetet termel az emberiség) is képes detektálni. Ha a Littercam szemetelést észlel, azt rögzíti, majd automatikusan elküldi a a felvételt egy emberi munkaerőnek, aki értelmezi a látottakat és ha azt látja, hogy tényleg szemetelés történt, küldi a 90-120 fontos (40-50 ezer forint) bírságot az autósnak.

Maidstone-ban áprilisban kezd majd élesben a Littercam rendszer, de már nagyobb angol városok, például Sheffield is tervez vele.