Hullámzik az autók alatt a híd ebben a kínai völgyben

2021.03.31. 16:52
1 hozzászólás

Érdekes videók keringenek a neten egy kínai völgyben kanyargó autós hídról, ami lényegében egy egyirányú pontonhíd, de mivel egy zárt állóvízen lebeg, szép kiterjedt hullámokat lehet indítani róla, ha egy nehezebb jármű gurul végig rajta. Például egy kisbusz:

Hupej tartományban, azon belül is egy Enshi nevű település közelében található ez a különös látnivaló. Egy ideje már nem újdonság, hogy Kínából jönnek a kisebb-nagyobb jelentőségű építészeti rekordok, csak az utóbbi időkből emlékezetes például a világ legmagasabban, 4750 méteren fekvő autópálya-alagútja Tibetből, vagy egy 55 kilométer hosszú híd/alagút-kombináció Hongkongból. Ez a lebegő híd konkrétan most nem rekorder, akad a világban nem egy állandó pontonhíd, nagyobbak is, de olyan környezetben, amilyenben ez a völgybe zárt híd található és autózható formában nincs még egy ilyen.

Enshi lebegő hídja 500 méter hosszú és 4,5 méter széles. A fenti videó szerint gyalog sem lehet rossz időtöltés végigmenni rajta, de ami még az autózható pontonhidak között is érdekessé teszi, az az, hogy sűrűn egymáshoz illesztett, viszonylag rövid elemekből áll. Az a sajátos, autózástól teljesen idegen hullámzó hatás is ebből jön, amit a videóban is próbálnak bemutatni. 

e328d0263c54902d52f07f57d5e6f839.gif

Hogy milyen az, amikor egy híd hullámzik, de bár ne tenné, arról itt írtunk nemrég: