Gázos és olajos gátlót vegyesen?

2012.12.25. 16:27

Feladó: Ferenc

Dátum: 2012. december 9. 0:36

Tárgy: lengéscsillapítókkal kapcsolatos kérdés (gázos-olajos vegyesen)

Címzett: Stump András

Kedves András!

A Totalcaron többször írták, hogy a lengéscsillapítókból írtad a szakdolgozatod – vagy valami ilyesmi :-)

Lehet-e egy autóba kétféle lengéscsillapítót beépíteni – elől gázosat, hátul olajosat? A hátsók tavaly lettek beszerelve, az elsőket – a gázosakat – most kedvező áron lehetne beszerezni. A meglévők csereérettek.

Üdvözlettel:

Ferenc

Kedves Ferenc!

Ne aggódja túl a kérdést, bátran megveheti a gázos lengéscsillapítókat, nem lesz baj. Nincs akkora különbség a gázos és az olajos között, mint amit a név alapján gondolna az ember. Sokkal fontosabb, hogy a gátló rendeltetésszerűen elvégezze a feladatát. Ha elöl kopott, hátul új lengéscsillapítókkal közlekedik, az zűrös; a gázos-olajos párosítás egyáltalán nem.

Feltételezem, hogy egyébként is utángyártott alkatrészben gondolkodik. Ha ezek között néhány kevésbé neves gyártónál megmérnénk a karakterisztikát, szinte biztosan eltérne a gyáritól. A szórás bőven nagyobb lehet, mint egy ugyanahhoz az autóhoz való gázos és olajos között. Semmiképpen nem szeretném rémisztgetni, ismétlem, bármilyen új lengéscsillapító jobb egy tönkrementnél, és ha nem is állítja tökéletesen vissza a gyári állapotot, közlekedésbiztonságilag mindenképpen megfelelő.

De ha már szóba került, szeretnék eloszlatni egy tévhitet a gázos lengéscsillapítókkal kapcsolatban: elárulom, ebben is olaj a munkavégző közeg. A gáztöltettel csak nyomás alá helyezik az olajat, hogy megakadályozzák a buborékképződést, a felhabosodást. Ennek köszönhetően gyakran jobbak lehetnek a csillapítási tulajdonságok, de ez nem törvényszerű.

Bizonyos típusoknál előfordulhat viszont, hogy a gázos lengéscsillapító megemeli pár milliméterrel az adott tengelyt, ha vastag a teleszkópszár és nagynyomású a gáztöltet. Vagyis lógó farú, megereszkedett orrú autóknál enyhíthet a bajon, de ha egy eleve hátrafelé lejtő autóba elöl gázosra cserélik a lengéscsillapítót, annak fura eredménye lehet.

Ha részletesebben érdekli a téma, ajánlom figyelmébe lengéscsillapítós technika-cikkünket.

Üdv:

Stump András