Ezért ne hagyd a forró autóban a gyereket

2021.06.19. 09:01

Nincs olyan, hogy csak öt perc, vagy hogy csak beszaladok a sarki boltba. Ha gyerekkel utazunk a kánikulában, nem hagyhatjuk magára az autóban. A hőmérséklet olyan gyorsan szökik az egekbe, hogy nagyon hamar meglehet a baj.

Mától lépett életbe az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás, a nagy meleg az egészséges emberek szervezetét is megviselheti. De persze hétvége van, és végre kiszabadultunk a korlátozások szorításából is, így sokan célba vették a vízpartot, vagy egyszerűen csak kirándulni mennek a családdal. Ahhoz, hogy felhőtlenül jól érezzük magunkat, fontos betartani néhány óvintézkedést.

Sajnos szinte minden évben érkeznek hírek olyan esetekről, amikor a szülők gyermeket hagynak az autóban, vagy figyelmetlenségből vagy ha szándékaik szerint rövid időre is, de tudatosan. Pedig nagy veszélynek teszik ki ezzel a kicsiket, a zárt autóban ugyanis nagyon gyorsan szökik az egekbe a hőmérséklet. Sőt, még akkor is igaz ez, ha néhány centiméterre leengedjük az ablakot. A hőségben a bent ülők testhőmérséklete is gyorsan emelkedhet, izzadnak, felborul a folyadékháztartásuk, könnyen kiszáradnak. A gyerekeknél ez a folyamat sokkal gyorsabban zajlik, így veszélyesebb is, mint felnőtteknél.

A német autóklub, vagyis az ADAC egyik korábbi gyereküléstesztjében is felhívta a figyelmet a veszélyre, egy nagyon szemléletes diagram segítségével. Ebből jól látszik, hogy már 25 Celsius fokos külső hőmérséklet mellett is szinte pillanatok alatt felforrósodik az autó beltere. Már tíz perc után 35 Celsius fok fölötti értékeket mértek, fél óra elteltével pedig az ötven fokot is átlépte a hőmérséklet. Közben ráadásul nem mozog odabent a levegő.

emelkedo homerseklet

Csak egy leheletnyivel jobb a helyzet akkor is, ha az egyik, vagy akár mindkét ablakot leengedjük néhány centiméternyire. Tíz perc után nagyjából így is meglesz a 35 Celsius fok, míg fél óra után bőven negyven fölé emelkedik a hőség. Mindezeket tovább tetőzi, ha közben növekszik a külső hőmérséklet, márpedig hazánkban a következő napokban akár 31-35 Celsius fokos kánikula is előfordulhat. Nem véletlen, hogy például Olaszországban már kötelezővé tették a gyermekek autóban felejtésére figyelmeztető vészjelzők beszerelését. De ilyen veszély nemcsak az apróságokat, hanem házi kedvenceinket is fenyegetheti, ha velünk utaznak. A Tesla ezért külön kutya-módot fejlesztett azért, hogy kellemes idő maradjon a kocsiban, amíg a négylábúak egyedül vannak.

Arra egyébként a rendőrség is felhívja a figyelmet, hogy még rövid időre se hagyjon senki az autóba zárva gyermeket vagy állatot. Emellett azonban további tanácsokkal is szolgálnak, mivel a hőség a közlekedők szervezetét is megviseli. Ilyenkor megnőhet a rosszullétek száma, tompulnak a reflexek, kevésbé képes koncentrálni a járművezető, megnő a reakcióidő. Ezért indulás előtt erősen ajánlott átszellőztetni az autót, és az utazást úgy időzíteni, hogy ne a legforróbb órákra jusson a vezetési idő java. Indulás előtt és útközben is fontos a folyadékpótlás, az autóban is mindig tartsunk vizet. Álljunk meg gyakrabban pihenni, felfrissülni, ha pedig érzékenyek vagyunk a melegre, lehetőség szerint inkább ne üljünk a volán mögé.

data

Ha van az autóban klíma – márpedig ma már sok idősebb autóban is van –, használjuk ésszel: nem szabad túl nagy hőmérséklet-különbséget előidézni. Az az ideális, ha öt, de legfeljebb hét-nyolc Celsius fokkal van bent hűvösebb, mint odakint. A túl nagy különbség megterheli a szervezetet, kiszálláskor pedig szinte arcul csapnak a hőtömegek. És persze soha ne irányítsuk a hideg levegőt közvetlenül a testünkre. A kiszáradástól pedig a légkondi sem véd meg, legfeljebb a tüneteinket fedi el, így klíma mellett sem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről. A klímával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

Aki nehezen tudja elképzelni, milyen hatással van az autóban ülőkre a forróság, nézze meg ezt a videót, igazán tanulságos: