Szuper-Mercedes 600 millióért – kéne?

2015.05.21. 06:21

Van néhány autótípus, aminek a létezéséről is alig lehet tudni, pedig ritkák, értékesek és elképesztően gyorsak. Ilyen a Mercedes CLK GTR Roadster, amely az azonos nevű versenyautó utcai változata 1999-ből, és csak azért készült, hogy a versenyautó rajthoz állhasson a hosszú távú autóversenyeken. Hat példány létezik, és egy most gazdát cserél, vagy legalábbis megkísérlik megkeresni neki a megfelelő vásárlót a Bonehams aukciós ház szakemberei.

Az utcai versenygépet 6,9 literes V12-es AMG motor hajtja, amely így, utcai kivitelben is 612 lóerős, a csúcsnyomatéka pedig 775 lóerő. Nem csoda, hogy a nagyrészt karbonszálas műanyag elemekkel burkolt gép 3,8 másodperc alatt érheti el a százas tempót, a végsebessége pedig 320 km/h, még úgy is, hogy a nyitott tető aerodinamikai szempontból nem épp a legkedvezőbb megoldás. Az értékét azonban nem is az izgalmas műszaki részletek adják, hanem az a tény, hogy már új korában is megfizethetetlenül drága volt, és összesen hat példánya létezik. Az ilyen gépeket ugyanis inkább befektetésnek tekinti a gyűjtők jelentős része – az a tény, hogy néha ki lehet őket vinni a versenypályára, és meghajtani, csak a ráadás.

Most egy holland gyűjtő úgy döntött úgy, hogy megvállik az autójától, amelyet a Goodwood Festival of Speed-en árvereznek el a Bonehams aukcióján, június 26-án. Nem rossz választás, hisz valószínű, hogy Európában itt a legnagyobb az egy négyzetméterre eső jómódú autóőrültek száma, azaz van esély megtalálni a jármű új tulajdonosát. Pénz az persze sok kell ahhoz, hogy valaki rátehesse a kezét a CLK GTR Roadsterre: az aukciós ház szakemberei 1,4 és 1,8 millió angol font, azaz 600 és 775 millió forint közé becsülik az értékét. De legalább van rá esély, hogy megfelelő gondozás mellett tovább dráguljon a gép, azaz befektetésnek nem feltétlen rossz egy ilyen ritkaság.