Melyik a legjobb izzó?

2017.12.15. 07:06

Jó reggelt kívánunk december 15-én, pénteken. Eljött végre a hét utolsó munkanapja – már akinek –, a Valérok pedig névnapjukat ünneplik. Ma van továbbá a Zamenhof-nap is az eszperantó nyelv atyjának tiszteletére, Nepálban pedig az alkotmány napja. Ma sok helyen ködös, zúzmarás lesz az idő, este helyenként záporokra, zivatarokra is van kilátás. A nap elkezdésében a Hidegindító segít, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Izzókról készített összehasonlító tesztet az Auto Motor und Sport. A téli időszakban jóval többet vezetünk sötétben, szürkületben és rossz látási viszonyok között, mint máskor, és nagyon nem mindegy, hogyan világít az autónk. A lap ezúttal H7-es izzókat hasonlított össze szakértők bevonásával, a Dekra laborjában. Háromféle értékelést osztottak ki: a legjobbak ++, a jók +, míg a nem ajánlottan 0 minősítést kaptak. A leginkább ajánlható izzók között találjuk többek közt a Bosch Plus 90-et és Plus 120 Gigalight-ot, a GE Megalight 90+-t és az Osram Night Breakert is. A márka azonban önmagában nem garancia semmire, hiszen a mezőny végére is jutott Osram vagy éppen Philips termékekből is. Fontos továbbá, hogy az emelt fényerejű izzók sokszor jóval rövidebb élettartamúak, mint a tartósságra kihegyezett társaik. Míg utóbbiak akár 1100 órán át is világítanak, addig előbbiek 250-400 óra után kiégnek. A teljes lista megtalálható az Auto Motor und Sport oldalán.
 • Elkészült legidősebb 911-esének restaurálásával a Porsche gyári múzeuma. Az 1964-es évjáratú, 901-es sorozatú gépet 2014-ben találta meg egy német tévéműsor stábja egy pajtában - egy másik 911-es társaságában. A Porsche aztán mindkettőt megvette, és belevágott a felújításba. A gyári dolgozók aprólékos munkával állították vissza az eredeti állapotot. (carthrottle)
 • Felpörgetné kicsit a gyártást a Ferrari. Ez persze nem azt jelenti, hogy szünet nélkül, futószalagon ontják majd a sportkocsikat, de 2019-re szeretnék elérni az évi kilencezres darabszámot. Tavaly valamivel nyolcezer fölött teljesítettek. A márka nyilván továbbra is az exkluzivitásra épül majd, és senkinek nem célja, hogy tömegcikké változtassa, de a növekvő igények miatt úgy tűnik, kénytelenek bővíteni. (leftlanenews)

Anno – december 15.

 • 2009-ben e napon szállt fel először a Boeing 787-es repülőgép.
 • 2000-ben végleg bezárták a csernobili atomerőművet.
 • 1964-ben fogadta el Kanadában a képviselőház jelenlegi zászlót.
 • 1961-ben ezen a napon ítélték másodfokon is halálra Adolf Eichmann SS-Sturmbannführert, akinek utasítására 1944-ben szintén december 15-én indították el Budapestről a Magyar Nemzeti Bankban tárolt értékeket szállító „Aranyvonatot”.
 • 1791-ben ezen a napon tették az 1787-es alkotmány részévé, és iktatták törvénybe a Bill of Rights-ot, ami tíz újabb cikkelyben rögzítette a sajtó-, szólás- és vallásszabadságra vonatkozó emberi jogokat.

Totalcar retró

 • Új sorozat indult a Totalcaron öt évvel ezelőtt: a Szerszám Szombat. A harmadik részben egy egész egyszerűnek tűnő szerkezetről írtunk, a pumpáról. De nem minden pumpa egyforma ám.
 • Úgy tűnik, Prokee napja volt az a 2012-es decemberi szombat, akkor írt ugyanis egy deluxe Nepperűzőt arról, miért ne gondolkodjon már senki Trabanton vagy Kispolszkin, ha első autót akar venni.

Tegnap a Totalcaron

Nagyon alapos anyagban fejtegette Csikós, hogy mennyire károsak a kipufogógázok, és egyáltalán melyik káros anyag szennyez jobban.

Mai műsor

Ránézel, és talán észre sem veszed, de az új Dusteren szinte minden megváltozott. Ez a Dacia már messze nem csak az ára miatt vállalható, mindent tud, amire egy SUV-ban szükségünk lehet” - tényleg van félnivalója a Suzuki Vitarának az új Dusterrel szemben?

Közlekedési koffein

 • A 31-es főúton, Jászberény közelében a két személyautó és egy kamion ütközött össze. A 73-as km-nél az utat lezárták, a forgalmat elterelik.
 • Élénk a forgalom a fővárosba vezető főbb útvonalakon. Lassabb haladásra számítsanak az M3-as autópályán az M0-s csomóponttól, továbbá az M2-es autóúton Sződligettől, a 4-es főúton Monor és Üllő között, a 10-es főúton a solymári körforgalomtól, a 31-es főúton Sülysáp és Mende között, valamint Dunaharasztitól az 51-es főúton, illetve a Csepel-szigeten Halásztelektől befelé a II. Rákóczi Ferenc úton.
 • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Negyven éve ezen a napon tagadták meg a Sex Pistolstól az Egyesült Államokba való belépést – két nappal egy NBC-s tévészereplés előtt. Johnny Rottent kábítószeres ügyei, Paul Cookot és Sid Vicioust erkölcsi okokból, Steve Jones-t pedig büntetett előélete miatt nem látták volna szívesen. Szóljon most tőlük a Problems.