Eltűnik Európából a Chrysler és a Dodge

2009.11.03. 13:45

A Fiat eltakarítja az útból a házon belüli konkurenciát: csak a Jeep maradhat meg az európai piacon a Chrysler csoport márkái közül.

auto/CHRYSLER/300C 2004-/XLARGE/01fs

A Chrysler korábban évtizedeken át próbálta megvetni a lábát Európában, viszonylag kevés sikerrel. Bár annyi rajongója akadt a márkának, hogy néhány típust érdemes volt bérben gyártatni a Magna-Steyr osztrák üzemében – készül itt 300C, Voyager egyterű és dízel PT Cruiser is – igazán jelentős piaci részesedést nem tudtak szerezni, akárhogy próbálkoztak. A DaimlerChrysler idején még a Dodge márkát is bevezették, hátha versenyre kelhet az itteni tömeggyártókkal, hiába: igazán vonzó modellek híján a siker elmaradt.

1

Úgy tudjuk, a Fiat most azt tervezi, hogy a Chryslert és a Lanciát, illetve a Dodge személyautós részlegét és az Alfa Romeót együtt fejleszti. Így az érdekesebb amerikai modelleknek biztosan lesz európai megfelelője, talán egy kicsit eltérő formatervvel és belső kialakítással, de azonos műszaki alapokon. Így a Chrysler 300C utódjából állítólag a Lancia készíthet luxusautót, míg az Alfa 166-os utódja várhatóan a Dodge Challenger következő generációjára épülhet. A Chrysler Voyager is szerepet kaphat a Fiat európai terveiben, mint a Lancia Phaedra, illetve a Fiat Ulysse következő generációja.

chr voy

A Fiat számára azonban a Jeep az igazi nyeremény: ezt a márkát Európában is megtartják, sőt, úgy próbálják fejleszteni a kínálatot, hogy felvehesse a versenyt a Land Roverrel, vagy a japán és koreai terepjárókkal és szabadidő-autókkal.