Bunda volt az Év Autója választás Amerikában?

2010.01.13. 14:25 Módosítva: 2010.01.13. 15:10

Meglepő eredménnyel zárult az amerikai Év Autója szavazás: két régebbi Ford modellt talált a legjobbnak a szakértő zsűri, más gyártók valóban új típusaival szemben.

fs

A személyautók között a Ford Fusion hibrid változata legyőzte a Buick LaCrosse-t és a VW Golfot. A névazonosság ellenére ennek a Fusion-nek nincs semmi köze a nálunk kínált kisautóhoz: egy Mondeo méretű, a Mazda 6 első generációján alapuló szedánról van szó, amelyet még 2005-ben dobtak piacra. A díjazott változat persze viszonylag új: a hibridbe 2,5 literes, Atkinson-ciklus szerint működő motor mellé építik az elektromos segédhatjást, amellyel az autó 3,2 kilométert tisztán elektromos üzemben is megtehet.

fs

Sokkal meglepőbb azonban, hogy a teherautók és szabadidő-autók mezőnyéből a Ford Transit Connectet találták a legjobbnak. Ez a modell gyakorlatilag azonos az Európában kapható névrokonával, azaz merev hátsó tengelyes, dobozos áruszállítóról van szó, amely ugyanakkor amerikai szemmel nézve meglehetősen takarékos, és miután az Egyesült Államokban nemrég mutatták be, ott új modellként tekintenek rá. Úgy néz ki, az újságírókat nem zavarta a régi konstrukció – a Connect 2002 óta kapható –, simán az új Subaru Outback és a Chevrolet Equinox elé sorolták.