Egymilliárd forintos Mercedes

2012.01.23. 16:36

Az 1955-ös Mercedes 300 SL eleve nem gyakori látvány, de a leggyorsabb, alumínium-karosszériás kivitelből összesen 29 példány készült. Így egy ilyen gépnek már inkább csak eszmei értéke van, bár most kiderült, hogy micsoda elképesztő összeget hajlandók fizetni érte a megszállott gyűjtők.

A 300 SL a maga idejében a leggyorsabb sportkocsik egyike volt. Háromliteres hathengeres motorja a Mercedes korabeli luxusmodelljéből származott, de mechanikus benzinbefecskendezéssel majdnem megduplázták a teljesítményét: 215 lóereje 260 km/h-s végsebesség elérését tette lehetővé a megfelelő váltó-áttételezéssel. A típusból több ezer példány készült, de így is 500-700 ezer dollár körül mozog egy-egy jó állapotú példány ára. A ritka, könnyűfém változat viszont nagyságrendekkel többe kerül. A konkrét példány értéke az arizonai Gooding aukciós ház pesszimista becslése szerint is 2,5-3 millió dollárt érhet, de az árverésen egészen 4,2 millióig kúszott a licit, ami a vásárlónak a járulékos költségekkel együtt 4,62 millió dollárt – átszámítva úgy 1060 millió forintot – jelent majd.

Hasonló árat viszonylag ritkán adnak egy Mercedesért, a négymillió dollár feletti ár még ma is csak a legritkább Ferrarikra, esetleg egyedi, háború előtti járművekre jellemző. Az első szériás SL különlegesebb, restaurált példányai azonban ma már ritkábbak, mint a jóval korábban felkapott olasz és brit különlegességek.