Az Audi újévi fogadalma: nincs több Matrjoska

2018.01.02. 13:42

Legalább két évtizede készíti az összes párhuzamos modelljét ugyanarra a kaptafára az Audi, amiért sok kritikát is kaptak. Rupert Stadler vezérigazgató szerint azonban hamarosan véget vetnek ennek a gyakorlatnak, és minden egyes Audi modell visel majd valamiféle egyedi részletet.

3

Ilyet persze korábban is ígértek, de Stadler most úgy fogalmazott, mélyen hisz benne, hogy az Audik közti markánsabb különbségek használnak majd a márkának. Az első ilyen, nem kaptafára gyártott modell állítólag az elektromos hajtású E-Tron lesz, amelyet már az idén bemutatnak, de később a kínálat minden tagjának formatervét igyekeznek egyedi formai jellegzetességekkel önállóbb egyéniséggé tenni.

Stadler emellett arra is megpróbált magyarázatot adni, hogy miért is készítették eddig minden autójukat egy sablon szerint, lényegében mérettől függetlenül. Erről szerinte a kínaiak tehetnek: a márkát könnyebb volt úgy bevezetni a piacra, hogy minden autójukon ugyanazok a márka-jellegzetességek uralták az autóik formavilágát. Ám most, hogy Kínában is igen sikeres az Audi, az egyenruha-filozófiára már nem lesz szükség.

A vezérigazgató szerint az elektromos hajtás alkalmazása is segít formatervezőknek eltérő autókat készíteni, mivel e hajtás kevesebb helyet foglal, és sokkal kevesebb műszaki kötöttséggel jár. Például a belső égésű motor helyigénye miatt alkalmazott hosszú első túlnyúlás és magas motorháztető sem lesz szükséges, így a jövő elektromos Audi típusai jobb arányúak lehetnek, mint a jelenleg gyártott benzines vagy dízelmotoros típusok.