Veszélyben a Ford Mondeo utódja?

2018.01.04. 11:16

A Detroit News híre szerint a beszállítóknak már szólt a Ford, hogy a Fusion típus két év múlva esedékes modellváltását törölték a programból, és mivel a Fusion és a Mondeo alapkonstrukcióját tekintve ugyanaz az autó, a döntés valószínűleg az európai kivitelt is érinti. A Ford egyelőre csak annyit tett hozzá a hírekhez, hogy a Fusionnek a következő három-négy évben biztos helye van a kínálatban.

Arról egyelőre csak találgatások vannak, hogy mi áll a modellváltás elhalasztása mögött. Az a legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy a típus eltűnik a kínálatból: bár Európában a nagy szedánok eladásai látványosan csökkennek, Észak-Amerikában a Fusion a Ford egyik legsikeresebb személyautója, amelyből 2016-ban még 265 ezer példány fogyott. Valószínűbb, hogy egy-két évvel elhalasztják az aktuális modell bemutatását, hogy elsőbbséget kaphassanak a nagyobb haszonnal kecsegtető szabadidő-autók és pickupok, ahogy a Ford vezére, Jim Hackett korábban ígérte.

Egy további lehetőség, hogy a Fusion/Mondeo utódját egy kicsivel még nagyobbra szabnák. Így Észak-Amerikában leválthatnák vele a még testesebb Taurust is, és az új modell versenyképesebb lehetne legnagyobb riválisával, a Toyota Camryval szemben. Az így persze kérdéses, hogy az európai piacra nem lesz-e túl nagy a Mondeo-utód, de mivel errefelé már csak évi 70 ezer fogy a típusból, és ez a szám évről évre csökken, ez valószínűleg nem olyan lényeges szempont a Ford vezetői számára.