Együtt dolgozik a Pininfarina és a Mahindra

2018.01.28. 11:45

Partneri megállapodást kötött az olasz Pininfarina dizájnstúdió az indiai Mahindrával. A két cég együttműködése két fontos területre terjed ki a jövőben: egyrészt utcai autók fejlesztésére, másrészt pedig a Formula E-ben való szereplésre.

 

Közös közleményük szerint a formatervezésre és a technológiára helyezik majd a közös munka hangsúlyát. Lényegi elemet jelentenek majd a számítógépes áramlástani vizsgálatok (CFD: Komputeres Áramlási Dinamika), továbbá a Mahindra Race to Road stratégiáján is együtt dolgoznak majd. Utóbbinak lényege, hogy a versenypályákon megszerzett tapasztalatot használják fel utcai villanyautók fejlesztéséhez is.

A Pininfarina olaszországi létesítményeit a Mahindra ki tudja használni a Formula E-ben szereplő versenyautók finomítására is – így például az aerodinamikai hatékonyság javítására. Ebben a sorozatban egyébként nagyon jól áll az indiai gyártó: az első három futamból kettőt megnyertek, ezzel a konstruktőri pontversenyt vezetik, egyéniben pedig svéd pilótájukat, Felix Rosenqvistet találjuk az élen.

Maga az együttműködés egyébként abból a szempontból igen furcsának számít, hogy a Mahindra 2015-ben többségi tulajdont vásárolt a Pininfarinában. Az olasz cég részvényeit 76,06 százalékban birtokolják. Korábban Mahindra-logós, Pininfarina tervezésű szupersportkocsiról is pletykáltak – ezen a fronton viszont továbbra sincsenek konkrétumok.