Ebben a tíz nagyvárosban ülnek a legtöbbet a dugóban

2018.02.10. 17:38

Az USA nagyvárosai taroltak a listán, amin senki se szeretné a Top10-ben látni városát. Az INRIX közlekedéskutató vállalat csinált egy nagy felmérést: az ilyen-olyan valós idejű navigációs alkalmazásokból 300 millió autós adatait szedték össze, hogy megnézzék, mely nagyvárosokban ültek a legtöbbet tavaly dugóban az autósok. Eszerint Magyarországon nem Budapesten a legrosszabb autózni. 

dugó

Az INRIX 1360 várost rakott sorrendbe a dugóban eltöltött idő szerint. A teljes listát ide kattintva böngészheted, a világ nagyvárosainak Top10-e pedig:

10. Miami

Florida mocsárvidék és óceán közé szorított nagyvárosa lett a tizedik a listán. Egy átlagos autós Miamiban 64 órát töltött a dugóban tavaly, ami az úton töltött idő kilenc százaléka.

9. Párizs

Párizs sem a jó autós közlekedéséről híres, második leginkább dugóval sújtott nyugat-európai városként a kilencedik lett a listán. Itt 69 órát pazarolt el tavaly egy átlag autós a dugóban állva, ami az autóban töltött idejének a tizenhárom százaléka volt.

párizs dugó

8. Atlanta

A Coca-Cola és a CNN, valamint az 1996-os nyári olimpia otthona, Atlanta lett a nyolcadik az INRIX szerint. Ehhez kereken 70 órát kellett a dugóban ülnie egy átlagos atlantainak, azaz minden tizedik autóban töltött órája állva telt 2017-ben.

7. London

A szmog szülővárosa, London lett Nyugat-Európa leginkább dugókkal terhelt városa a listán. 74 óra dugóban állás kellett a címhez/autós.

6. Bogota

Végre egy fejlődő ország a listán. Kolumbia fővárosában lényegesen kevesebbet ül autóba az ember, viszont amikor ezt teszi, átlag közel minden harmadik órája dugóban állva telik: 75 óra dugó jutott tavaly egy átlag bogotainak, ami az autóban töltött idejének a harminc százaléka volt. És ezzel még nem itt a legrosszabb a helyzet Dél-Amerikában.

5. San Francisco

Az USA nyugati-parti nagyvárosaiban hírhedten rossz a közlekedés, San Francisco fel is ért a top10 ötödik helyére. Ehhez 79 órás eredmény kellett szerencsétlen autósoktól.

Forgalom San Francisco-ban
Forgalom San Francisco-ban

4. Sao Paulo

Brazília legnépesebb városa, a húszmilliós Sao Paulo lemaradt ugyan a dobogóról, de így is itt a legrosszabb autósnak lenni Dél-Amerika nagyvárosai közül: 86 óra dugó kellett a negyedik helyhez.

2. New York

A keleti-part legnagyobb városában hiába a mesterségesen, sakktáblaszerűen tervezett úthálózat és a széles autópályák, New York nem is jól autóthatóságáról híres és ez meg is látszik a számokon: egy átlag New York-i 91 órát ült a dugóban tavaly.

2. Moszkva

Holtversenyben New Yorkkal, egyetlen európai városként a dobogón Moszkva végzett. Itt is 91 órát verte összesen az élet dugóval az autósokat.

1. Los Angeles

A dugóban állással legjobban terhelt város pedig az angyaloké. Kapaszkodj meg, tavaly átlag 102 óra dugó jutott minden egyes Los Angeles-i autósra, azaz 2017-ben kicsit több mint négy napja egy mozdulatlan autóban telt itt az embereknek. Legalább ennyire sokkoló a mellékadat, miszerint ez amúgy csak az autóban töltött idő tizenkét százaléka volt, szóval összesen 850 óra autózás jut minden egyes autósra fejenként itt, ami 35 öt tisztán autóban töltött napot jelent/év.  

Forgalom egy Los Angeles-i autópályán
Forgalom egy Los Angeles-i autópályán

Magyarországot is megtalálni a statisztikákban tíz várossal. Eszerint Kecskeméten még az évi egy óra dugó sem jön össze egy átlagos autósnak, az országban pedig nem a fővárosban, hanem Debrecenben álltak a legtöbbet a forgalomban 2017-ben: 25 órát, szemben a budapesti 24 órával. Ha böngésznél még, itt megteheted

Az INRIX összerakott egy országonkénti listát is, amin egész más a kép, mint ami a nagyvárosi listából következne: aszerint Thaiföldön a legrosszabb a dugóhelyzet a világon (56 óra), majd Indonéziában (51 óra) és Kolumbiában (49 óra) az országos átlagot tekintve. Indiáról nem esik szó a statisztikában, pedig az ontherunos Égéstér óta tudjuk, hogy kevés lélekölőbb dolog van annál, mint Indiában közlekedni.