Tömegeket tehet az utcára a Ford Európában

2018.09.03. 14:47

A Ford némi veszteséggel zárta a második negyedévet Európában: a 73 millió dollár nem nagy érvágás, viszont romló tendenciát jelez, ami állítólag cselekvésre sarkallja Ford of Europe vezetését.

6

A Sunday Times cikke szerint valószínű, hogy három modell, a Mondeo szedán, és a két egyterű, az S-Max és a Galaxy gyártását leállítják, és ennek kapcsán akár 24 ezer állást is megszüntethetnek Európában. Ez persze igen nagy arányú leépítés lenne – jelenleg a cég 202 ezer főt foglalkoztat a kontinensünkön, azaz a dolgozók 12%-ától szabadulna meg a cég – de abban az elemzők is egyetértenek, hogy a költségek jelentős csökkentése másképp nemigen képzelhető el.

Elképzelhető persze – legalábbis a cikk szerint – hogy a dolgozók egy részét nem elbocsátja a Ford, hanem kiszervezi, például egy, a Volkswagennel együtt felállított vegyes vállalatba, és a hagyományos kirúgások helyett próbálkozhatnak korai nyugdíjazással, ahogy manapság az iparágban szokás, de a létszámcsökkentés valószínűleg nem kerülhető el.