A Ford beszáll a Rivianba

2019.04.25. 06:09

Bejelentették, hogy a Ford és az elektromos SUV és pickup típusokat fejlesztő Rivian stratégiai partneri viszonyra lép egymással. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Ford fizet, és cserébe kisebbségi részvényes lesz, illetve használhatja majd a Riviannál fejlesztett villanyautó-platformot.

Az új gyártó csak tavaly mutatta be, hogy mit is szándékozik gyártani a Mitsubishitől megvásárolt Illinois-i gyárban, de mivel az Egyesült Államokban ma legdivatosabb két kategóriát célozták meg tisztán elektromos járművekkel, azonnal akadtak befektetők is. Többek közt az Amazon is elég fantáziát látott az induló cégben, hogy a pénzét rájuk bízza, most pedig a Ford jelentette be, hogy együttműködnek a kis céggel.

Az üzlet komoly előnyökkel járhat mindkét fél számára. A Ford kész technikára építkezhet, a Rivian viszont nem csak félmilliárd dollárral lett gazdagabb, de olyan partnerre tett szert, amelynek évszázados tapasztalata van az autók tömeggyártásában. Így a Ford segíthet gyorsabban túljutni azokon a gyártástechnológiai csapdákon, amelyek a Teslát például jelenleg is hátráltatják.

A Rivian viszonylag rugalmas műszaki alapjaira többféle modell is építhető, elsősorban nagy méretű járművek. Így jól kiegészítheti a VW kisebb modellek számára kifejlesztett MEB platformját, amelyhez a Ford a német gyártóval kötött együttműködési megállapodás alapján várhatóan szintén hozzáférhet. Így a jelenlegi állás szerint a Fordnak magának nem is lesz feltétlen szüksége rá, hogy maga fejlesszen villanyautó-alapokat, elég, ha a meglevőkre épít saját típusokat.