Megvan, hol veri el végre a GM a Teslát

2020.06.06. 13:05 Módosítva: 2020.06.06. 13:05

A személyautós vonalon már óriási a lemaradásuk, a Cybertruckkal a General Motors számára extrémfontos pickup piacon is ellép tőlük a Tesla villanyban, de még maradt olyan villanyos szegmens, ahol az övék lehet az első lépés. Az elektromos kisteherautóknál készül nagy dobásra a GM.

ntn

A Reuters rakta össze a képet különböző források alapján, hogy egy elektromos kisteherautóval készül egészpályás letámadásra ebben a ma még alig észrevehető szegmensben a GM. Az amerikai gigavállalat motivációja állítólag egyértelműen a Teslától való félelem. A kaliforniai konkurencia gyártáserőben ugyan még ma is csak a töredékét tudja a GM-ének vagy mondjuk a Fordénak, de mindkét amerikai óriásnak nagy pofon volt a Cybertruck, ami épp az általuk uralt pickupok piacán szólt váratlanul nagyot. Több első lépést ezért egyikük sem szeretne átengedni a Teslának, a GM olyannyira nem, hogy az elektromos kisteherautók piacán rögtön rámennek a vezető szerepre. 

A projekt BV1 néven fut a GM-nél, várhatóan a jövő év második felére jutna el a szériagyártásig, ami a Detroit-Hamtramck üzemben folyhat majd. Az alapja, de legalábbis az akkumulátorrendszere szinte biztosan a nemrég bemutatott Ultiumról jön majd, amire vállalat elektromos pickupjai és terepjárói is építkeznek a következő években. Források szerint arról még nem döntöttek a GM-nél, hogy ezt a bizonyos kisteherautót valamelyik saját márkájukon keresztül árulják majd vagy létrehozzanak neki egy teljesen új márkát, amit arculatilag könnyebb lenne a villanyozásra szabni. Igaz, a nagy flottákba rendelő szállítmányozóknak utóbbi kábé mindegy, márpedig ebben a műfajban mindenki az olyan szállítmányozó óriások flottamegrendeléseire hajt, mint amilyen például a UPS, amely nemrég tízezer darab elektromos dobozost rendelt egy alig ismert brit gyártótól.