Minden német benzinkúton lesz villanytöltő

2020.06.07. 14:47

A villanyautók vásárlásának anyagi ösztönzése nem az egyetlen eszköz a német kormány kezében a villanyautók terjedésének felgyorsítására. A töltőhálózattal is komoly terveik vannak, két kézzel szórják rá az euró milliárdokat a következő években.

IMG 2371

Az újautó-vásárlóknál általános félelem, az útjaik nagy részét autópályán megtevő németeknél pedig különösen érzékeny téma a töltőhálózat hiánya. Mert hiába igyekszik most már éves viszonylatban felturbózni a villanyos eladásokat különféle támogatásokkal a német állam, és hiába van már egész jelentős kínálat elektromos autóból a piacon, Európa legnagyobb autópiacán csak nem jön meg az emberek kedve a villanyautózáshoz. Tavaly a  piac alig két százaléka volt a villanyosoké, és idei eladásokban is csak 3,3 százalékra sikerült felmenni. Felmérések szerint emögött az van, hogy a németek nagy része a gyérnek gondolt töltőinfrastruktúra miatt viszolyog attól a gondolattól, hogy tisztán elektromos legyen a következő autója. Erre fel a német kormány még sokkal több pénzbeli támogatást ígér, másrészt egy mindenre elég töltőhálózatot.

Akárcsak a 9000 eurós autónkénti támogatás, a töltőhálózat állami bővítése is abból a 130 milliárd eurós keretből megy, ami lényegében egy zöld gazdaságélénkítő csomag nem kis részben a villanyautózás támogatására. Mivel jól kiépült töltőhálózat híján sosem jön meg a kedve a népnek a műfajhoz, a német állam komolyan rámegy a fejlesztésre, melynek része, hogy elérik, minden németországi benzinkútra épüljön töltőpont a következő években.

Oszlopszámról és teljesítményről még nincsenek konkrétumok, de jó hír, hogy a nagy központosított bővítés egységesítéssel is jár majd. A döntéshozók egységes fizetési rendszert akarnak, ami megint csak segít vonzóbbá tenni a villanyautózást (bár az egységes árak is sokat segítenének az ügynek).

IMG 2372

Németországban jelenleg 15 ezer benzinkút van, és még ha átlagosan mindegyikre kerül is majd 5-10 oszlop, akkor is nagyon messze lesznek a tervezett egymillió töltőoszloptól, amekorra mennyiségről korábbi tanulmányokban lehetett hallani. Éppen ezért a kötelező benzinkutas telepítés csak egy része lesz a bővítésnek.