Lassan elfogynak a legendás Ford rendőrautók

2020.09.04. 06:08

Hosszú korszak ér szépen lassan véget: az utolsó Crown Victoria rendőrautókkal búcsúzik végleg az egykori alvázas országúti cirkálók végeláthatatlan sora. A napokban épp a kaliforniai autópálya-rendőrségtől szerelik le a régimódi vasak utolsó példányait, bár lehet, hogy kevésbé szem előtt levő helyeken még éveken át szolgál majd egy-egy példány.

lastcrownvics

A Crown Victoriák az 1980-as évek derekán kezdték uralni a rendőrautók piacát – előtte a Chrysler és a Chevrolet típusai voltak jellemzőek – de igazán az 1990-es évek közepén vált dominánssá a típus, amikor minden más gyártó leállította az ilyen külön alvázra épülő, V8-as személyautók gyártását. A GM és a Chrysler is jövedelmezőbbnek látta a gyártósorokat terepjáró-gyártásra átállítani. A Ford viszont még 2012-ig nyomta a vasat a szerszámba – jellemző, hogy 2008 után már csak flottamegrendelők vásárolhattak, magánembernek ekkorra eszébe sem jutott ilyesmit venni – és az utolsó éveket kifejezetten a gyártás leállításának híre nyomta meg: a rendőrségek állítólag készleteket halmoztak fel, hogy a tüökéletes járőrkocsi sose fogyjon el.

Ám úgy látszik, szép lassan az utolsó példányok is elkoptak, a helyükre pedig a legtöbb esetben már terepjárósan magas építésű autók érkeznek: Ford Explorerek, Chevrolet Silveradók – most, hogy a szedánok lassan eladhatatlanná válnak arrafelé, ezek jobban is passzolnak a feladathoz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.