Felrobbant a kétnapos hibrid Golf akkumulátora

2021.02.15. 15:46

Elég látványos esethez riasztották szombat éjjel Felsberg tűzoltóságát: egy alig háromszáz kilométert futott hibrid VW Golf gyulladt ki a városban, miután hangos robbanás történt az autó hátuljában.

Bár az autóban közlekedő párnak komoly baja nem esett, a robbanás viszont állítólag még kilométerekkel odébb is hallható volt. A sofőr szerint azonnal kitört az autó összes ablaka. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, az autó lényegében már kiégett. Az oltás a többször újragyulladó Li-ion akkumulátor miatt mégsem volt egyszerű: végül a bevált vizes konténeres megoldással sikerült úrrá lenni az újra és újra felcsapó lángokon.

Az eset a becslések szerint 45 ezer eurós kárral járt, amiből mintegy ötezer az útfelület javításának költsége, a maradék a teljesen elpusztult autó ára. Természetesen később alapos vizsgálat várható, de feltételezhető, hogy a baleset oka az akkumulátor meghibásodása lehetett. Ez a konnektoros hibrid Golfban jó nagy méretű: 13 kWh-s, ami elvben akár 62 km-es megtételére is elég lehet tisztán elektromos üzemben. Így aztán egy esetleges cellazárlat következtében nagyot is szólhat, ahogy a mellékelt ábra mutatja.

Forrás: da-imnetz.de