Ilyenek lesznek az új magyar rendszámok

2021.06.02. 08:29

Bár a Belügyminisztérium korábban 2026-os váltást tervezett, már eldőlt, hogy 2022 júliusától új rendszámokat kapnak Magyarországon az ez után forgalomba helyezett új autók. Sok apró változás lesz, de a legjelentősebb újdonság, hogy 2 betű-2 betű-3 szám-féle felosztás váltja majd a jelenlegi 3 betű-3 szám-féle rendszámokat. Valahogy így:

2021-06-02 08 18 20-Magyar Közlöny

A keddi Magyar Közlönyben megjelentett kormányhatározat szerint a 2022. július 1-jével bevezetett változás csak az újonnan forgalomba helyezett autókat érinti majd, így az új formátum a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltja majd fel a régit. A legtöbbeket érintő újítás az alap állandó rendszámé lesz, ami két területen változik:

- A latin abc két betűjével fog kezdődni, majd további két betű után három számjeggyel végzőik majd. 

- Új elem lesz az EU-s csillag és a fehér H betű mellett a címer, amely a két dupla betű közé kerül majd.

A rendeletben részletesen láthatóak az új rendszámtáblák minden lehetséges változatai, amelyek hasonló módon újulnak meg. Változik például a taxik rendszáma, ami ezután egységesen TX betűkkel kezdődik majd, alapszíne pedig sárga, valamint zöld színű lehet.

Az ideiglenes rendszámok I betűs jelzéssel indulnak majd, ez egységesen váltja majd ki az eddigi E, M, P, SP és Z betűs rendszámokat. 

A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg a rendőrség járművei RA, a Magyar Honvédség járművei HA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA kezdőbetűs rendszámtáblákat kapnak majd. 

2021-06-02 08 19 26-Magyar Közlöny

Ha valaki a később rendszerben szeretne egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámot, arra ezután is lehetőség. Az egyéni karaktersor legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből állhat majd.

A módosítás teljes szövege itt olvasható.