Felülvizsgálhatja a zéró toleranciát az Építési és Közlekedési Minisztérium

2023.07.27. 11:00

Lázár János egy július 11-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az általa vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a KRESZ és a jogosítványszerzés szabályait, de az ittas vezetés ügye ekkor még nem került szóba.

A 24.hu azonban nemrég több helyen is rákérdezett, tervezik-e a zéró tolerancia eltörlését, vagy legalábbis elképzelhető-e a szabályok enyhítése. Bár a Belügyminisztérium határozottan cáfolta a felvetést, az Építési és Közlekedési Minisztérium elismerte, hogy a KRESZ vizsgálata során kitérnek az ittas vezetés témakörére is.

puffadás sör szénsav



Magyarországon a zéró tolerancia bevezetése óta folyamatosan csökken az ittas vezetés miatti balesetek száma: míg 2008-ban 2177 ilyen eset történt, tavaly már csak 1192.

Az európai mércével is rendkívül szigorú magyar törvények egyik legnagyobb ellenzője a borász szakma: Bock József és Varga Zoltán ismert borászok idén tavasszal a szabályok európai mintákat követő enyhítését kérték. Előbbi aggasztónak tartja, hogy amíg korábban egy átlagos magyar 22-24 liter bort fogyasztott egy évben, addig ez a szám mára 15-16 literre csökkent, utóbbi szerint pedig nonszensz, hogy az autósok egy étteremben nem ihatnak meg egy pohár bort.

A borászok álláspontját azonban nem feltétlen osztja a közvélemény. A Napi.hu számára készült 2020-as felmérése szerint az emberek többsége egyetért a jelenlegi szigorral.

Más európai országokban egyébként nagyon vegyesek az ittas vezetésre vonatkozó szabályok. Nagy-Britanniában még 0,8 ezrelék véralkohol szintnél sem jár büntetés, míg Csehországban, Romániában és Bulgáriában szinten zéró tolerancia van.