Hólánc helyett zoknit is húzhatsz a gumidra

2023.12.12. 12:35

A Tyre Reviews nevű YouTube-csatorna nemrég alapos tesztnek vetett alá számos olyan téli autós kiegészítőt, melyek a kerekek tapadását hivatottak javítani. A hat termék teljesítményét egy átlagos négyévszakos gumiabronccsal hasonlították össze havas emelkedőn és jégen.

Műanyag gyorskötözős hólánc

A tesztek során egy már ránézésre is semmit sem érő, műanyag gyorskötözőre emlékeztető műanyag hólánc szerepelt a legrosszabbul: bár felszerelni nagyon könnyűnek bizonyult, alig pár méter megtétele után az összes narancsszínű műanyag leszakadt a kerékről. A termék tehát abszolút használhatatlan.

Hevederes hókarom

Az előzőnél némileg kifinomultabb hevederes műanyag hókarom bár nem szakadt le a kerekekről, túlságosan hatékonynak sem tűnik. Bár a kerékre applikálni őket szintén gyerekjáték, a levételük már hosszadalmas és frusztráló folyamat. Ezen kívül a tapadásuk sem a legjobb: a 20 fokos havas emelkedőn már nem tudott velük feljutni a tesztautó, ráadásul a jeges fékteszt is hagyott kívánni valót maga után. A termék élettartama is kérdéses.

Autós hózokni

Az autós hózokni havon abszolút az élmezőnyben végzett, kiváló tapadást nyújtva a csúszós körülmények között. Sajnos jégen szinte a négyévszakos gumi szintjét hozta, mely jónak semmiképpen nem nevezhető. Bár felszerelni és leszerelni igen könnyű, magas ára és rövid élettartama miatt nem tűnik jó választásnak.

Tradicionális hólánc

A tradicionális hólánc a legismertebb téli autós kiegészítők egyike, nem véletlenül. A megoldás már számtalanszor bizonyított mostoha körülmények között, és a teszten is szépen szerepelt. Bár hóban is kiváló tapadást nyújt, jégen mutatja meg az igazi erősségét. Az árny oldal viszont, hogy felszerelése kifejezetten nehézkes és bonyolult, így praktikusságát tekintve a lista végén végzett.

Huzalos hólánc

A Tyre Reviews tesztje végén a huzalos hóláncot találta a legjobb alternatív megoldásnak. Fel- és leszerelése gyerekjáték, a tapadása pedig annak ellenére is kifejezetten jónak számít, hogy a 20 fokos havas emelkedőn végül nem tudta feljuttatni a tesztautót.

Michelin X-Ice Snow prémium téligumi

A teszten egy prémiumkategóriás Michelin X-Ice Snow téligumit is próbára tettek, mely havas körülmények között abszolút felvette a versenyt a legjobb termékekkel, bár jégen akadtak nála jobb megoldások is. Magas ára azonban elrettentő lehet.

 Korábban mi is kipróbáltunk néhány téli tapadásjavító terméket. A tanulságos teszt itt olvasható.