Ez a hihetetlen Mercedes 190 SL hatvan éve várt türelmesen egy garázsban

2023.12.21. 06:08

A Mercedes 190 SL a híres 300 SL, vagyis a Gullwing nyitható tetejű rokona. Bár a külsejük nagyban hasonlít, a 190 SL sokkal kevésbé haladós, hiszen ebbe nem 3 literes, hanem egy 1,9 literes motort szereltek.

A Mercedes 1955 és 1963 között közel 26 ezret gyártott a 190-esből, így a maga idejében felfoghatatlanul ritka volt, de mára ez a szám sokat csökkent.

Vannak azonban különleges darabok: itt van például ez az 1955-ös példány, ami nagyjából 60 éve pihent egy garázsban, mielőtt pár hónappal ezelőtt megtalálták. Nem csupán egy sima, első évben gyártott 190 SL-ről van szó: ez itt az alvázszámán a 8-as számot viseli, amit nullák előznek meg. Ez tehát itt az egyik legkorábbi még létező 190 SL lehet.

A különleges Merciről a WD Detailing Youtube-csatornájára került fel egy videó, ami bemutatja azt az állapotot, ahogy az autó az elmúlt 60 évét töltötte. Először felfújták a gumikat, amik meglepetésre simán tartották a levegőt, majd ezek után csörlővel kihúzták a garázsból, hogy megkezdődjön az átfogó takarítás.

Hiányzott pár apróság, de akadtak meglepetásek is: például előkerültek az eredeti ülések, és nem is voltak rossz formában. A fém dekorelemek jelentős része is megkerült, sőt, a dísztárcsákból még többet is találtak, mint ahány kereke van a Mercinek. A leltározás után elkezdték a tisztítást.

Az öreg 190 SL-ről rengeteg dzsuva jött le, de messze nem volt olyan mélyen koszos és szörnyű, mint amit ennyi idő után várhatnánk. A fényezés kimondottan jó állapotban maradt, és a beltér bordó bőrbe húzott részeit is meg lehetett menteni.

Ez nem egy olyan autó, ami egy takarítás után szinte újnak tűnik, de a végeredmény így is lenyűgöző lett. Különösen jól áll ennek a Mercinek a meghagyott patina, amitől egy kicsit még élőbb az autó. Az még nem derült ki, hogy mi lesz a különleges SL további sorsa, így azt se tudjuk, hogy marad-e a patina, vagy inkább a felújítás következik majd.

Forrás: WD Detailing