20 ezer elektromos autót ad el a Hertz, inkább belső égésű motorosakat vesznek helyettük

2024.01.13. 16:09

Gyakori érv a villanyautók mellett, hogy fenntartásuk és üzemeltetésük jelentősen olcsóbb lehet a belső égésű motoros társaikhoz képest. Ennek fő oka, hogy az elektromos autók nagyságrendekkel kevesebb alkatrészből állnak, így a potenciális meghibásodások száma is kevesebb, ráadásul rendszeres olajcserére sincs szükségük. Ezen előnyök miatt a Hertz – a világ egyik legnagyobb autókölcsönző vállalata – korábban körülbelül 60 ezer villanyautóval, főként Teslákkal egészítette ki flottáját.

Bár ezek fenntartása valóban olcsóbbnak bizonyult, a vállalat most mégis 20 ezer elektromos bérautóját – a teljes elektromos flotta egyharmadát – adja el, és cseréli belső égésű motoros modellekre. Az ütközések és más sérülések utáni javítás egy villanyautó esetében akár kétszer annyiba is kerülhet, mint egy hasonló, de belső égésű motorral szerelt autó esetén. - magyarázta a döntést Stephen Scherr, a Hertz vezérigazgatója. A vezető szerint további probléma, hogy a Tesla még nem rendelkezik olyan kiterjedt, gyakorlott szakemberekkel teli szervizhálózattal, mint más autógyártók. Emiatt a javítások általában több időt vesznek igénybe.

Tesla támogatás cover



Egy autókölcsönzéssel foglalkozó cég folyamatosan frissen tartja a flottáját, a kiöregedett modelleket pedig a használtpiacon értékesíti. Éppen ezért rengeteget számít, hogy a vállalat bérautói mennyire tartják az értéküket. A villanyautók ezen a téren sem szerepelnek fényesen. „Az ajánlott fogyasztói árak 2023-as, nagyrészt a Tesla által előidézett csökkenése miatt esett az elektromos autók értéke az előző évhez képest. [...]" - folytatta Stephen Scherr. Ez gigantikus, 245 millió dolláros (84 milliárd forint) várható veszteséget okozott a cégnek, mely átlagosan 12 250 dollárt (4,2 millió forintot) jelent autónként.

A villanyautók árának látványos zuhanása egyszerre áldás és átok: miközben egyre többen engedhetnek meg maguknak elektromos járművet, a jelenlegi tulajok autói folyamatosan veszítik az értéküket. Ha a Hertz 20 ezer használt villanyautója elárasztja a piacot, ez csak fokozódni fog.

Forrás: CNN