Hoppá! Itt az új Lancia Ypsilon, teljes valójában

2024.01.15. 12:17

Igazán szomorú látni azt, ami a Lanciával az utóbbi évtizedekben történt. A legendás olasz gyártó 1990-ben még 300 ezer autót adott el, mely 10 évvel később felére, 2022-re pedig majdnem tizedére csökkent. A márka jelenleg az újjászületésen dolgozik, melyről kedvcsinálókat már kaptunk, de kész terméket hivatalosan még nem.

Ennek ellenére tudjuk, hogy az első újhullámos Lancia egy teljesen megújult Ypsilon lesz, amellyel kapcsolatban bőven akadtak történések. Nemrég egy lopott tesztpéldányt kellett kihalászni egy tóból, most pedig egy forgatáson sikerült lencse végre kapni egy álcafestés nélküli példányt.

 A Lancia korábban azt ígérte, hogy új dizájnnyelvezetüket a legendás Stratos raliautó vonásai határozzák meg, ez pedig néhol valóban tetten érhető az Ypsilonról készült friss fotókon is. A legszembetűnőbb a három rovással díszített kör alakú hátsó lámpák. Elöl a két vízszintes, valamint egy rövidebb függőleges elemből álló nappali menetfények vonzzák leginkább a szemet. Ezt a dizájnt már egy kedvcsinálóban belengette a gyártó, de most láthatjuk először az autón.


Mivel az új Ypsilon a Peugeot 208 alapjaira épül, formára szinte azonos a két modell. Az e-CMP platform belső égésű és tisztán elektromos hajtásláncot is képes befogadni, így az első megújult Lancia várhatóan mindkét változatban elérhető lesz. A platform specifikációit ismerve 54 kilowattórás akkumulátor és 400 kilométer körüli hatótáv várható a villanyos verzió esetében. A benzines motorokat a cégcsoporton belülről – várhatóan az Opeltől és Peugeot-tól – örökli majd a kisautó.

A beltér a Lancia S.A.L.A dizájnnyelvezetének jegyében készül, amely – a mostani divatot követve – nappaliszerű élményt akar teremteni az utastérben. Ennek része egy maximálisan testreszabható, fejlett infotainment rendszer.

Az új Lancia Ypsilon hivatalos bemutatója valamikor 2024-ben várható.