2024.01.25. 15:04

A Porsche 993 az utolsó léghűtéses Porsche 911-generáció. Ebből következik, hogy a legmodernebb léghűtéses 3,6-literes motorral szerelt platform is, tehát tökéletesen megfelel a modern igényeknek. Kivéve, ha az egyik modern igényed egyenesen az ötvenes évekből érkezett.

Porsche993CafeRacer (10)

Kipp Lassetter az arizonai Scottsdale lakója, aki a James Dean rajongókkal ellentétben kedveli az 1953-ban bemutatott Porsche 550 Spyder stílusát. Mi több, rajongását nem volt rest megosztani a Carscoops stábjával sem, így most mi is láthatjuk, mit alkotott 1995-ös Porsche 993 kabriójából. 

Egy olyan Cafe Racer, vagyis Speedster átépítés lett álmai autójából, amely mellett a szintén limitált kiadású gyári 993 Speedster labdába sem rúghat. A játék ebben a körben ugyanis pont az autó hátuljának finomításáról, egyfajta egyszerűsítésről szólt, az automata hátsó szárny likvidálása után már-már középmotoros arányokat kölcsönözve a 993-nak.  Az 550 Spyder ugyanis a Boxster spirituális elődjeként középre rakta másfél literes DOHC négyhengeresét, hogy aztán mindenféle versenyeket nyerjen ezzel a kombinációval. Utódja, a Porsche 718 még sikeresebb lett.

Ez a 993 Cabriolet a vászontető mechanizmusának kiszerelése után egyedileg hengerelt karosszériaelemeket kapott, és megszabadult gyári szélvédőjétől, illetve annak keretétől is. A friss acéllemezekhez áttervezett kompozit lökhárítók is dukáltak, elől a 993 Turbo katalógusából, hátul pedig a középen, a rendszám mellett kivezetett kipufogókkal.

A munkának messze nincs még vége, hiszen Kipp Lassetter szerint a kabin tökéletesítésével még bőven akad dolguk. Az autót viszont nem tervezi eladni.

Mint a képeken is látható, az átépítés már ezen a ponton is tiszteletet érdemel. A Porsche ilyen különkiadást sosem csinált, az 550 Spyder pedig a könnyed versenyzés letűnt korát idézi, gömbölyded vonalaival meglepően sikeresen ebben a modern formában is. Azt sem szabad feledni, hogy az 1998-ig gyártott Porsche 993 majdnem 26 centivel rövidebb, mint a jelenlegi 911, vagyis a 992-es generáció.

Forrás: Carscoops