Eldurvulni látszik az autósok és a hatóságok vitája Olaszországban

2024.01.29. 16:19

Olaszországban szintet lépett a  hatóságok és az autósok vitája. 

Matteo Salvini, Olaszország közlekedési minisztere rendeletet adott aki, amelyben arra szólítja fel a helyi önkormányzatokat, hogy ne kövessék átgondolatlanul Bologna példáját az autók sebességének radikális korlátozásában.

Az olaszországi város belső részének 70 százalékán 50 km/h-ról 30 kilométer/-h-ra mérsékelték a megengedett legnagyobb sebességet. A város, amelyet egy balközép színezetű helyhatóság irányít, az országban elsőként vezetett be ilyen szigorú korlátozást. A radikális jobboldali Liga élén álló Salvini azzal vádolja a város vezetőségét, hogy ezzel megnehezíti a munkába járó emberek és a helyi vállalkozók életét.

Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy a kevesebb kipufogógáznak köszönhetően javulhat a levegőminősége. Emellett az alacsony sebesség csökkenti a balesetek, különösen a súlyos sérülésekkel járó balesetek számát. A cél az, hogy senki se haljon meg közlekedési balesetben a városban.

Politikai haszonszerzés? 

A hatoldalas közlekedési miniszteri rendelet szerint radikális sebességkorlátozást csak érzékeny helyeken, például iskolák környékén szabad bevezetni. Ennek szellemében az ennél szélesebb körre terjedő intézkedéseket a tárca az állam nevében felülírhatja.

Európában egyre több nagyvárosban, köztük Párizsban, Madridban és Brüsszelben hoznak szigorúbb intézkedéseket a forgalom lassítására. Olaszországban más települések mellett Firenze és Parma tervezi, hogy követi Bologna példáját. Salvinit azzal vádolják, hogy népszerűségének javítása érdekében megakarja lovagolni az autósok bosszankodását az új szabályok miatt. Olaszországban a legmagasabb az autótulajdonosok száma Európában. Minden ezer lakosra 684 autó jut, míg az uniós átlag 560. 

(Forrás: Reuters