Alaposan megújul az Audi S3

2024.02.13. 15:10

Az Audi S3 jelenlegi generációja négy éve van a piacon, így érett már egy modellfrissítés. Az Audi nem is aprózta el a dolgot, és számos ponton hozzányúlt a modell szedán és hatchback változatához egyaránt. Bár a változtatások teljes listáját csak később közli a gyártó, de addig is bőven van miről beszélni.

Bár a motortérben maradt a két literes négyhengeres TFSI, a mérnökök további 23 lóerőt és 20 Nm nyomatékot hoztak ki belőle, így a teljesítmény már 329 lóerő. A hétsebességes duplakuplungos váltót is kezelésbe vették, melynek látványos eredménye lett: teljes gáznál megfeleződött a váltások ideje. További változás a hajtásláncban, hogy az S3 megörökölte az RS3 nyomatékelosztó rendszerét, mely a motor erejét optimálisan osztja el a hátsó kerekek között.

audi-s3-restyling-2024-i-prototipi-camuffati



A jobb kezelhetőségről nagyobb fékek gondoskodnak. A tárcsák átmérője 357 milliméter, miközben a vastagságuk 34 milliméterre nőtt. Az új féknyergekbe nagyobb fékbetéteket tettek a mérnökök, így növelve súrlódási felületet, és ezen keresztül a fékerőt. Ezen kívül a féltengelyekbe új csapágyak kerültek, a lengőkarokat pedig merevebbé tették.

Egyelőre be kell érnünk ennyi információval. A megújult S3 teljes bemutatója az év későbbi részében várható.