Egy „illegális” alkatrész miatt foglaltak le több ezer Bentleyt, Porschét és Audit

2024.02.15. 17:43

Több ezer Porsche, Bentley és Audi autót foglaltak le az amerikai kikötőkben, miután a Volkswagen anyavállalat egyik beszállítója olyan kínai alkatrészt talált a járművekben, amely megsértette a kényszermunka elleni törvényeket.

A Financial Times információi szerint egy elektronikai alkatrészről van, ami cserélhető az összes érintett autóban. Ezek cseréje már zajlik, viszont a ezzel legkorábban márciusban végeznek.

A VW nem volt tisztában az alkatrész eredetével, amely az ellátási láncának egy lejjebbi szintjéről, egy közvetett beszállítótól származott. Az alkatrész eredetének felfedezése után a német gyártó azonnal értesítette az amerikai hatóságokat. A probléma nagyjából ezer Porschét, párszáz Bentleyt és több ezer Audit érint. 

Az Egyesült Államok a 2021-es ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvény értelmében megtiltja az olyan termékek behozatalát, amelyeket a nyugati Hszincsiang régióban és Kína más területein kényszermunkával készítettek. Viszont a mostani alkatrész esetében nem lett megerősítve, hogy az Hszincsiangban készült-e.