Döbbenetes, mennyit költött az Apple az elkaszált villanyautójára

2024.03.02. 10:20

A napokban érkezett a hír, miszerint az Apple tíz évnyi fejlesztés után végül törölte saját elektromos autó projektjét. A Project Titan kódnéven futó modellről korábban lesújtó hírek érkeztek, így a kukázás ténye nem meglepő. Bár eleinte csal találgattuk, mi ment pontosan félre a projekt körül, a The New York Times most további információkat hozott nyilvánosságra a kudarc okáról.

A lap szerint jelentős problémának bizonyult, hogy az Apple képtelen volt eldönteni, milyen autót is szeretne pontosan. Kezdetben egy Teslákkal rivalizáló klasszikus elektromos autó volt a terv, ám ezt később egy Waymo-szerű teljesen önvezető jármű ötletére cserélték. Végül a vezetőség ezzel az irányvonallal sem volt elégedett, és ismét egy klasszikus elektromos autót tűztek ki célul.

GettyImages-1793804047



További problémát jelentett, hogy bár a vállalat – többek között – a Porsche és a NASA kötelékéből szerződtetett mérnököket – a hozzáértéssel tehát vélhetően nem volt baj – a vezetők személye gyakran cserélődött.

Ez a huzavona szinte felfoghatatlanul sok pénzébe került az Apple-nek: az értesülések szerint a 10 éven át tartó projekt több mint 10 milliárd dollárt, azaz 3 600 milliárd forintot emésztett fel. Ez a szám kiírva így néz ki: 3 600 000 000 000 Ft.