Ötszáz kilométeres hatótáv, ötmillió autónál, bebiztosítaná magát a General Motors

2024.03.11. 07:32

Tíz évre előre bevásárolta magát az akkumulátorgyártásba a GM.

A General Motors azt tervezi, hogy nagyjából a következő tíz éven 19 milliárd dollárt - mostani árfolyamon 6840 milliárd forintot - költ olyan nyersanyagok beszerzésére, amelyek az akkumulátorgyártáshoz szükségesek.

lyriq prodstart

A portékát az LG Chemtől, Dél-Korea legnagyobb vegyipari vállalatától vásárolná meg az amerikai autógyártó. A hosszú távú megállapodás végrehajtása során félmillió tonna nyersanyag – nikkel, kobalt, mangán, alumínium – kerül az autógyártóhoz.

Mire és meddig?  

Az üzlet 2026-tól 2035-ig tartó vásárlásokról szól. Ez a matéria elegendő ötmillió elektromos autó ellátásához átlagosan 500 kilométeres hatótávot lehetővé tevő akkumulátorokkal.

A nyersanyagokat az LG Tennessee államban épülő üzeme fogja szállítani a GM észak-amerikai akkumulátorgyártó bázisainak a CNBC amerikai gazdasági portál szerint. Ezeket közös vállalkozás formájában fogja működtetni az autógyártó. Háromban az LG-ről levált Ultium Cells lesz a cég partnere. A GM és az LG partnerségét a villanyautók gyártásában 2022-ben jelentették be. Akkor arról volt szó, hogy 2030-ig szól a megállapodás. A határidő kitolása öt évvel összefüggésben lehet azzal, hogy az elektromos autók iránti kereslet nem nő olyan gyorsan, amire az autóiparban korábban számítottak.

A két vállalat vezetői az ilyen együttműködési megállapodások aláírásakor szokásos optimizmussal tekintenek a hosszú távú kapcsolat elé. A GM oldaláról növeli az üzlet jelentőségét, hogy vélhetően ez a legnagyobb értékű beszállítói üzlet, amelyet az autógyártó az elektromos autók gyártásának bevezetése érdekében kötött. A vállalat láthatóan elkötelezett az elektromos átállás mellett, de nem kapkodja el a dolgot.