Friss előrejelzés jött: ugyanannyiba kerülhet egy elektromos autó, mint egy hagyományos

2024.03.12. 06:08

Az elektromos autók első számú hátránya hagyományos versenytársaikkal szemben, hogy sokkal drágábbak. A Gartner szakértői szerint ez nem sokáig lesz így. 

Nagy fordulatot hoz a következő három év az elektromos autók és hagyományos versenytársaik versenyében, miután az új villanyautó-gyártók felforgatják az autógyártás alapjait – állítja a Gartner tanácsadó cég legújabb elemzésében.

Az új cégek meg akarják változtatni a status quót a saját javukra az autógyártáson belül – mondta Pedro Pacheco, a Gartner kutatási részlegének elnökhelyettese. Ezért olyan újításokat vezetnek be gyártási folyamatban, amelyek leegyszerűsítik az autók architektúráját és felgyorsítják az autóépítés folyamatát. Ezzel csökkennek a gyártási költségek, így a régi vágású autógyártók is kénytelenek lesznek követni ezeket a változtatásokat.

Ennek eredményeként 2027-re egy villanyautó előállításának átlagos költsége alacsonyabb lesz, mint egy belső égésű motorral ellátott autóé. Ez a változás lényegesen gyorsabb lesz, mint az akkumulátorok árának mérséklődése.

Az elemzés szerint a korábban vártnál sokkal hamarabb, már három év múlva egyenlővé válhat az elektromos és a hagyományos autók ára. Ugyanakkor eközben a karambolokkal járó javítási költségek elszállhatnak. Az utóbbin azt értik a Gartner szakértői, hogy az elektromos autókat érő komoly balesetek utáni helyreállítás ára 30 százalékkal nőhet 2027-re. A magyarázat abban keresendő, hogy a karosszériák néhány darabból állnak majd, amelyek cseréje drágább lesz a kisebb elemek helyettesítésénél. Ennek eredményeként emelkedik majd, azon esetek a száma, amikor egyszerűbb lesz eldobni az autót, mint javítani. Ez viszont növelni fogja a biztosítási költségeket.

LG áramkutak

További várható fejleménye a következő három évnek, hogy az elmúlt tíz évben alapított elektromosautó-gyártó startupok 15 százaléka 2027-re csődbe mehet vagy beolvadhat más vállalatokba – derül ki a Gartner jóslatából. Pacheco szerint ez azt jelenti, hogy az ágazat új korszakába lép: az aranyláz helyét az erősebb túlélésének evolúciós szabálya veszi át.