A Hertz vezérigazgatójának állásába került a befuccsolt villanyautó-üzlet

2024.03.19. 16:58

Távozik a Hertz vezérigazgatói pozíciójából Stephen Scherr, miután az autók bérbeadásával foglalkozó vállalat legveszteségesebb negyedévét zárta a koronavírus óta.

Scherr elődje, Mark Fields látványos lépéseket tett a villanyautók felé: regnálása alatt 100 000 Teslát rendelt a Hertz számára abban a hitben, hogy az olcsóbb üzemeltetési költségek miatt a kiadások megtérülnek majd. Stephen Scherr folytatta amit elődje elkezdett, és egy hasonló megállapodást kötött a Polestarral.

GettyImages-1980497664



Csakhogy a sokezer berendelt villanyautó üzleti szempontból nem váltotta be a vezetők reményeit:a Hertz még januárban jelentette be, hogy eladja teljes elektromos flottája egyharmadát. Stephen Scherr akkor a döntést több különböző tényezővel indokolta. Egyrészt, bár az elektromos autók üzemeltetési költségei valóban olcsóbbnak bizonyultak, az ütközések és egyéb sérülések utáni javítások jóval költségesebbek és hosszabb ideig tartanak, mint egy belső égésű motoros autó esetében.

Szintén gondot jelentett, hogy a Tesla agresszív árcsökkentései miatt a Hertz villanyautói rengeteget veszítettek az értékükből, mely 245 millió dolláros (84 milliárd forint) várható veszteséget okozott a cégnek. Ez autónként átlagosan 12 250 dollárt, azaz 4,2 millió forintot jelentett.

Stephen Scherr helyére Gil West kerül a vezérigazgatói székben. A szakember egyike azon kilenc vezetőnek, akiket elküldtek a robottaxikkal foglalkozó Cruise vállalattól, miután az megpróbálta eltitkolni, hogy egyik járművük métereken keresztül vonszolt magával egy gyalogost.