2024.05.14. 14:37

  • Bár a modern autók apró turbómotorokkal kerülnek forgalomba, a Ferrari igyekszik ellenállni ezeknek a trendeknek.
  • Gianmaria Fulgenzi termékfejlesztési vezető szerint rengeteg pénzt költöttek arra, hogy új modelljük, a 12Cilindri V12-es motorja turbók és elektromos rásegítés nélkül is megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak.
  • A motor turbósítását a jövőben sem tervezik.

A környezetvédelmi szigorítások miatt a modern autók többségébe már apró turbómotorokat szerelnek, a törvényhozók szigora pedig az olyan sportautógyártókat is eléri, mint a Ferrari. Ennek ellenére a legendás olasz gyártó mindent megtesz, hogy a csúcsot jelentő V12-es motorjai megőrizzék önazonosságukat.

New Ferrari V12 ext 03 white media 611f568a-e4ac-448e-b9aa-c7fb8


Gianmaria Fulgenzi, a Ferrari termékfejlesztési vezetője szerint ők csak azért használnak turbófeltöltőket, hogy akkor is megőrizzék a motorok erejét, ha a környezetvédelmi előírások miatt kénytelenek csökkenteni a hengerűrtartalmat. Legújabb modelljük, a 12Cilindri V12-ese esetében viszont erre nem volt szükség. A vezető szerint rengeteg pénzt költöttek arra, hogy a 830 lóerős motor a 6,5 literes lökettérfogata ellenére is megfeleljen a legújabb előírásoknak.

Fulgenzi kiemelte, hogy a jövőben sem tervezik a V12-esük turbósítását, hiszen ez a motor  „érzelmeket, hangokat és gyorsulást teremt, alacsony fordulatszámtól a legmagasabbig." A Ferrari pedig „ilyen termékeket szeretne letenni az asztalra."