10 ezer köbcenti*, 1 henger és 2 ütem is odacsap, ha kell

2024.05.20. 06:10

Röviden:

  • Traktorhúzásra vittek egy vén Lanz Bulldogot
  • A bő 60 éves technika könnyedén elhúzta a nagy súlyt
  • Az egyhengeres, kétütemű motor hangja elképesztő és a lángcsóvái se gyengék

A traktorhúzás általában a gigászok csatája: sokezer lóerős, több motoros, ordító szörnyek cibálják messzire a nehéz szánt. A látvány, a hang és a brutális erő leírhatatlan élménnyé áll össze, nem véletlen hát, hogy sokan szeretik a műfajt.

Forrás: Tractors Paradise TV – Youtube
Forrás: Tractors Paradise TV – Youtube

Előfordul azonban olyan is, amikor nem egy szteroidokon nevelt, traktorra már csak nyomokban emlékeztető tárggyal állnak rajthoz, hanem valami sokkal egyszerűbb eszközzel. Olykor sima, gyári traktorok is húznak, olyanok is, mint ez az öreg Lanz Bulldog.

Forrás: Jan Lo - Tractor-Pulling Media
Forrás: Jan Lo - Tractor-Pulling Media

A minimum 60 éves, elavultnak tűnő Bulldogot viszont kár lenne leírni, van még benne élet bőven. Az öreg mezőgazdasági gép a 2024-es, Volkmarst Traktor Pullingon be is mutatta, hogy még mindig mennyire egészséges: simán elhúzta a ráakasztott szánt, méghozzá a táv végéig. Utóbbit egyébként úgy hívják, hogy full pull, tehát a trakor nem azért áll meg, mert nem képes tovább menni, hanem mert vége a pályának.

Forrás: Tractors Paradise TV – Youtube
Forrás: Tractors Paradise TV – Youtube

A vén Lanzra joggal mondhatjuk, hogy tűzokádó: az egyhengeres, kétütemű motor óriási lángokat lőtt ki, miközben a nagy súllyal küzdött. Erről a traktorról és több, másik Lanzról sok videót lehet találni, sokan használják őket a mai napig, igaz már inkább csak szórakozásra, mint munkára.

Bár a traktor pontos típusa és évjárata nem tisztázott – ha a videó alapján meg tudjátok mondani, írjátok meg nekünk – az egészen biztos, hogy egy kétütemű, egyhengeres, izzófejes motor hajtja. Az viszont biztos, hogy az öreg traktor teljesítménye igazán derék, miközben a hangja is elképesztően jó.

*A fellelhető információk és a többi, erről a traktorról készült videó között turkálva a 10,3 literes változat tűnik a leginkább valószínűnek.

Forrás: Tractors Paradise TV – Youtube