A középiskolásoknak jó, mindenki másnak rossz lehet az ingyenes jogosítvány

2024.05.20. 17:33

  • A Magyar Közlöny május 10-i számában kihirdették a középiskolások ingyenes jogosítványszerzéséhez szükséges törvénymódosításokat.
  • Ennek értelmében a középiskolák is oktathatják a KRESZ-t, valamint a járműkezelési és -üzemeltetési ismereteket, de az elméleti vizsgáztatásra is engedélyt kaptak.
  • Az új szabályokkal az autósiskolák és az ingyenes jogosítványszerzésre nem jogosultak is rosszul járhatnak.

Már a 2023 augusztusában benyújtott salátatörvény egyik passzusából arra lehetett következtetni, hogy a kormány valamilyen módon ingyenessé akarja tenni a jogosítványszerzést a középiskolások számára. 2024 március 14-én aztán Tuzson Bence igazságügyi miniszter büszkén bejelentette, hogy "2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak" – részleteket azonban egyáltalán nem közölt. A zavart tovább fokozta, hogy a miniszter még aznap pontosította mondandóját: eszerint a tanév kezdetétől a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, a program pedig először csak "pilot jelleggel" indul el.

120120 tanulo vezeto 01

A Magyar Közlöny május 10-i számában aztán végre kihirdették az ingyenes jogosítványszerzéshez szükséges jogszabályváltoztatásokat – szúrta ki a Telex. A hírportál által megkérdezett szakértők szerint az új szabályok alapjaiban alakíthatják át a jogosítványszerzés kereteit.

Az új törvények szerint ősztől a középiskolákban is oktathatják a KRESZ-t, valamint a járműkezelési és -üzemeltetési ismereteket. Sőt! A gimnáziumok és szakiskolák az elméleti vizsgáztatásra is engedélyt kapnak.

A Telex szerint az utóbbi években a tanulóvezetők jelentős része már online oktatás formájában, az autósiskolák által megvásárolt, majd továbbértékesített linkeken keresztül tanulja a KRESZ-t, és teszi le az elméleti vizsgát. Az új szabályozás értelmében ezek a linkek ingyen járnak majd a középiskolásoknak. Emiatt jelentősen megugorhat a jogosítványszerzésre vállalkozó fiatalok száma, az autósiskolák viszont rengeteg bevételtől eshetnek el. Továbbra sem biztos azonban, hogy a KRESZ-oktatás tantermi keretek között (is) zajlik-e majd.

Mindez leginkább azoknak lehet rossz hír, akik már nem jogosultak az ingyenes jogosítványra. A kieső bevételeket ugyanis a tandíjak jelentős emelésén keresztül szedhetik be az autósiskolák. Mivel egy B kategóriás jogosítvány megszerzése már jelenleg is körülbelül 500 ezer forint, a további drágulás sokak számára szinte elérhetetlenné tenné az autózást. Az áremelkedés mértékét azonban még korai lenne megbecsülni.

Pető Attila autósiskola-tulajdonos a Telex kérdésére elmondta: az új törvények az autósiskolák jelenlegi rendszerének teljes átalakulásához vezethetnek, sok autósiskola pedig egyszerűen bezárhat. 

A törvénymódosítás szerint a középiskolák mellett a honvédség is szervezhet gyakorlati autós oktatást és vizsgákat. Ennek keretei azonban még ismeretlenek.