2024.06.13. 16:46

Röviden:

  • Az Apple új operációs rendszereibe bekerül a mesterséges intelligencia
  • Az Apple Intelligence nem házon belüli termék, az OpelAI-jal közreműködve fejlesztették ki
  • Elon Musk szerint ez elfogadhatatlan biztonsági kockázatot jelent
  • Az összes cégében betilthatja a Apple eszközök használatát

Nemrég lezajlott az idei WWDC, vagyis az Apple fejlesztői konferenciája, ahol többek között bemutatták az iOS 18-at, az iPadOS 18-at és szó volt a MacOS Sequoia-ról is. Az operációs rendszerek közös újdonsága, hogy integrált mesterséges intelligenciát kapnak, amit Apple Intelligence-nek neveznek.

IMG 8626

A mostanában robbanásszerűen fejlődő, egyre szélesebb körben elterjedt mesterséges intelligencia bevezetése logikus lépésnek tűnik, ennek azonban nem mindenki örül. Vannak olyanok, akik aggódnak az új Apple oprendszereibe épített funkciók miatt. Közéjük tartozik Elon Musk is, aki csalódottságát X-en fejezte ki egy olyan mémmel, ami azt figurázza ki, hogy miként szipkázza el az adatokat az OpenAI az Apple eszközökön keresztül.

Az Apple ugyanis együttműködik az OpenAI-jal, az Apple Intelligence tehát nem teljesen saját, házon belüli fejlesztés. Elon Musk szerint azért jelent hatalmas gondot, ha az Apple rendszerszinten integrálja az OpenAI megoldásait, mert így a másik cég könnyedén hozzáférhet az emberek adataihoz. Elon Musk egyébként az OpenAI alapítói között van, de később távozott onnan, mert szerinte nem jó irányba haladt a cég, a viszonyuk tehát nem felhőtlen.

Musk egy rövid bejegyzésben is kiemelte, hogy ez elfogadhatatlan biztonsági kockázatot jelent. Azt mondta, hogy amennyiben az Apple rendszerszinten integrálja az OpenAI megoldásait, akkor be fogja tiltani az Apple eszközök használatát a cégeiben, így például a Teslánál is. Mivel az iPhone-ok, az iPadek, az Apple Watch-ok és a Macbookok nagyon népszerűek világszerte, rendkívül nehezen kivitelezhetőnek tűnik a dolog. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle, hiszen előfordult már olyan a történelemben, hogy Elon Musk nem tartotta be, amit ígért.

A témakörhöz fontos adalék, hogy jelenleg az Apple Intelligence nincs kész, még javában fejlesztik. Sőt, amikor a közeljövőben a felhasználók számára elérhetővé válnak az új operációs rendszerek, még csak béta-fázisban lesz az Apple Intelligence, korlátozott lesz a működése. A végső, teljesen kész változatot 2025-re ígéri az Apple. Az előbbiekből az következik, hogy egyelőre sok a kérdőjel az Apple Intelligence-szel kapcsolatban, ezért azt se tudjuk még biztosan, hogy milyen mélyen integrálják a funkciókat, és ezek igazából milyen kockázatot jelenthetnek majd.

Forrás: Elon Musk / X