160 millió lesz Magyarországon a legpengébb Mustang

2024.06.17. 15:56

Röviden:

  • Megérkeztek a Ford Mustang GTD európai árai
  • Magyarországon 160 millió forintba fog kerülni
  • Ausztriában lesz a legdrágább
  • Még nem biztos, hogy az extrém pályaautó minden országban kaphat rendszámot
  • Óriási az érdeklődés, és egyelőre úgy néz ki, hogy lesz, akinek éveket kell majd várnia az autóra

Már korábban kiderült, hogy az Egyesült Államokban nagyon drága lesz a Ford Mustang GTD: 350 ezer dollárt, vagyis közel 130 millió forintot kérnek érte. A magas ár ellenére azonban a kimondottan versenypályára fejlesztett, kőkemény Mustangért megőrülnek az emberek, hatalmas az érdeklődés: kicsivel több, mint egyetlen hónap alatt 7500 előrendelést adtak le a típusra.

Az érdeklődés abból a szempontból indokolt, hogy a Mustang GTD egy hasonlóan extrém pályaautó, mint a Porsche 911 GT3 RS. Nyomórudas futómű, aktív aerodinamikai megoldások - például DRS -, karbon alkatrészek és sok más, elképesztő finomság teszi ütőképessé a Mustang GTD-t. A Porschéhoz hasonlóan elméletileg a GTD is használható utcán, bár egyelőre úgy tűnik, hogy a GT3 RS-sel szemben nem mindenhol kaphat majd rendszámot.

A Ford tehát főleg erődemonstrációnak szánta a GTD-t, amivel a fő céljuk egy 7 perc alatti idő a Nürburgringen. Ennek megfelelően keveset szerettek volna belőle gyártani, az hatalmas érdeklődés miatt azonban átgondolják a számokat. Azt már most is tudni lehet, hogy a Mustang GTD-ből évente maximum 700 darabot tudnak gyártani, ami azt jelenti, hogy igen hosszú várakozási időre lehet számítani.

Utóbbi már most előrevetíti, hogy ahogy valaki hozzájut egy legyártott példányhoz, annak az értéke azonnal jóval magassabb lesz, mint amennyit a vevő kifizetett érte. Szinte minden ilyen esetben vannak olyanok, akiknek a pénz lényegtelen, viszont nem szeretnének éveket várni az autóra.

Szintén korábban említették, hogy Európában is meg lehet majd venni a csúcs-Mustangot, és ahogy arra számítani lehetett, errefelé az ára is valamivel magasabb lesz. Most megnyitottak az előrendelés lehetőségét: az árak egyelőre tájékoztató jellegűek és országonként elég nagy eltérést mutatnak.

Európán belü Németországban és Romániában lesz a legolcsóbb a Mustang GTD: ebben a két országban 360 ezer eurót, vagyis nagyjából 142 millió forintot kell fizetni az autóért. Ez egyébként az amerikai árhoz képest egészen vállalható. Ausztriában a legdrágább a pályára tervezett Mustang: ott 525 ezer eurót, vagyis több, mint 208 millió forint kell leszurkolni egy GTD-ért.

Magyarország egyébként egész jól járt: a gyári oldal szerint 160 millió forintnál kezd majd a GTD. Azt a Ford is elismerte, hogy egyelőre nem biztos, hogy minden országban kaphat majd rendszámot az újdonság.

Forrás: Ford