Az ENSZ főtitkára betiltaná a fosszilis energiahordozók reklámozását

2024.06.23. 17:29

  • António Gutteres, az ENSZ főtitkára az alkohol és a dohánytermékek reklámozásához hasonlította a kőolaj- és a földgázkitermelő vállalatok hirdetéseit.
  • A főtitkár szerint ezek a vállalatok átverik a fogyasztókat azzal, hogy relativizálják a klímaváltozás valódiságát.
  • Az ilyen reklámok tiltása nem egyedi, Franciaországban például már erősen korlátozottak az ilyen hirdetések.

Júniusban António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára arra szólította fel a világ kormányait és médiáit, hogy ne fogadják el többé a nagy olajvállalatok pénzét. Gutteres szerint ezek a cégek ugyanis a hirdetéseikben a valóságot ferdítik, félrevezetik a közvéleményt és kételyeket szítanak a klímaváltozás valódiságával kapcsolatban.

António Guterres, az Ensz főtitkára - Kép forrása: Európai Unió
António Guterres, az Ensz főtitkára - Kép forrása: Európai Unió

Az ENSZ főtitkára szerint az olaj, földgáz és üzemanyaghirdetéseket úgy kéne szabályozni, mint az alkohol és dohánytermékek hirdetéseit, ám itt nem a gyermekek rászokásának elkerülését célozná a védelem, hanem a fogyasztói vélekedés megváltoztatását.

Néhány ország, város és vállalat már belekezdett a hasonló hirdetések tiltásába. Franciaország például korlátozza a szén, a földgáz, a klasszikus fosszilis üzemanyagok és a fosszilis üzemanyagokból készült hidrogén hirdetését is. Amszterdam, Sydney és Edinburgh is korlátozza a nagyvállalatok hirdetési lehetőségeit, ám ők az üzleti tevékenységtől függetlenül a vállalat károsanyag-kibocsátását veszik alapul. Néhány médiavállalat is beleállt a tiltásba, a The Guardian, a Vox és a francia Le Monde teljesen kitiltotta az olaj és földgáztermékek hirdetéseit.

Forrás: Carscoops

Borító és címlapkép forrása: Getty Images