16 éven át rejtegetett Pontiac koncepcióautót mutattak be

2024.06.27. 16:06

  • A Pontiac bezárása után 14 évvel mutatták be a márka utolsó koncepcióautóját.
  • A Pontiac G8 Concept-et 2008-ban készítették a jövőbeli dizájnnyelvet mutatta be, viszont a cég csődbe ment, a koncepciót pedig eddig titok fedte.
  • A G8 Concept egyes elemeit a General Motors más márkái felhasználták autóikban.

Az utolsó Pontiac 2009 november végén gurult le a gyártósorról, ami a márka egyik unalmasabb modellje, egy G6-os volt. Aztán nem sokkal utána a Pontiac végérvényesen megszűnt. Ennek már hamarosan 14 éve, így meglepetés, hogy a General Motors Design most mutatja be a márka utolsó és eddig titkolt koncpecióautóját, a G8-at.

A Pontiac G8 a márka jövőbeli dizájnnyelvét hivatott bemutatni még 2008-ban. Ebből értelemszerűen nem lett semmi, de a G8 jópár eleme visszaköszön más GM márkák autóiban. Ilyen például a középkonzol dizájnja, ami nagyon hasonlít a C7-es és C8-as Corvettekére. Első fényszórói a korabeli és korai 2010-es évek Cadillacjeit idézik.

Viszont korábbról ismerős elemeket is láthatunk a G8 koncepción. A hátulja például a Pontiac Solticera hasonlít. A G8 modellnév is ismerős lehet, ugyanis az ausztrál belpiacos Holden Commodore-t Pontiac G8 néven értékesítették az Egyesült Államokban.

Viszont a 16 éven keresztül rejtegetett koncepcióautóról nem derült semmi érdemleges, így azt sem tudni, hogy a képeken látott prototípus csak egy váz volt-e, vagy önálló mozgásra is képes volt, hány darabot készítettek belőle és vele/velük mi lett. Ennyi év után felfedni egy halott márka koncepcióautóját kissé fájó, de legalább megismerhettük, mi lett volna a Pontiac elképzelése a jövőről.