Modernebb, erősebb és ChatGPT-sebb a frissített VW Golf R

2024.06.27. 09:57

  • Frissítést kapott a nyolcadik generációs Volkswagen Golf R és Golf R Variant.
  • A Golf R-ek teljesítménye már 333 lóerő, a végsebességük pedig R-Performance csomaggal elérheti a 270 km/h-át.
  • Mindkét verzió új lökhárítókat, modernebb fényszórókat és frissített belteret kapott.
  • A facelifttel megjelent egy limitált, új változat, a Black Edition.

A Golf, Golf GTI és a Golf GTI Clubsport után a Golf R is megkapta életciklus-közepi ráncfelvarrását, ami külsőleg apróbb változásokat, picivel több lóerőt és a VW új hóbortját, a ChatGPT-t is elhozta.

A lényeg, hogy a Golf R és Golf R Variant - vagyis kombi - az eddigi 319 lóerős helyett most 333 lóerős lett. A faceliftes R-ekhez kérhető R-Performance csomag, amivel a végsebesség 250 km/h-ról 270-re növelhető, valamint így lesz bennük egy drift mód és egy specialnek hívott vezetési mód is. Míg az előbbi egyértelmű, hogy mire való, addig a special egy olyan beállítás, amit kimondottan a Nordschleiféra terveztek. Minden Golf R - R-Performance csomagtól függetlenül - 4,6 másodperc alatt gyorsul nulláról százra.

Az R-Performance viszont nem csak láthatatlan változásokat hoz: még a sima R-hez képest is nagyobb hátsó szárnyat szerelnek rá. Ha pedig ez sem elég az extrákból, akkor egy 19 colos Warmenau felnit is beikszelhetünk, aminek darabja csak 8 kilogramm.

A facelift nem hozott radikális változást a dizájn terén: a lökhárítókat itt-ott átszabták, az első és hátsó fényszórók modernebbek lettek, valamint a VW logók is világítanak. A központi kijelző 12,9"-os, ami a gyártó szerint az eddigi legnagyobb. A digitális műszeregység maradt 10,2"-os, amin a VW Digital Cockpit Pro rendszer fut, amely igazából annyit tud, hogy több adatot mutat. Kihagyhatatlan volt, hogy már az új Golf R asszisztense is ChatGPT-alapú, szóval bátran feltehetünk az autónak fontos kérdéseket.

A frissített Golf R-rel együtt egy limitált, Black Edition nevű különkiadás is megjelent: ezt a fekete fényezés mellett a sötétített logókról, a fekete felnikről, a felnikhez illő féknyergekről és a sötétített fényszórókról ismerheted fel. A limitált kiadásnál alap lesz az R-Performance csomag.

A limitált Black Edition, a frissített Golf R és Golf R Variant 2024 július 3-tól rendelhető. A Golf R ára közel 54 ezer eurónál, vagyis nagyjából 21,3 millió forintnál kezd, a Golf R Variantért minimum 55 ezer eurót, azaz 21,8 millió forintot kell fizetni. A Black Edition alapára 58 500 euró, vagyis átszámítva nagyjából 23,2 millió forint lesz.