F1 kibeszélő: Verstappen Norrisszal, Verstappen apja pedig Hornerrel balhézott össze, működnek a mini-sóderágyak

2024.07.01. 18:01

  • Rettentően unalmasan indult a 2024-es Forma–1-es Osztrák Nagydíj, de a verseny utolsó harmadában felpörögtek az események.
  • Max Verstappen és Lando Norris összeütközött egy kemény csata után és érezhető kettejük között a feszültség.
  • Christian Horner Red Bull csapatfőnök Max Verstappen apjával, a volt Forma–1-es versenyző Jos Verstappennel keveredett furcsa közjátékba.
  • Elnyerték a versenyzők tetszését a kerékvetők melletti mini-sóderágyak

Rettentően unalmasan indult a 2024-es Forma–1-es Osztrák Nagydíj, de a verseny utolsó harmadában felpörögtek az események. A kényelmes előnnyel vezető Max Verstappen tapadási és vezethetőségi gondokra kezdett panaszkodni, majd egy elrontott boxkiállás után a második helyen haladó Lando Norris utolérte. A két versenyző ezután a sportszerűség határait feszegető csatát vívott az első helyért, amelynek meg is lett az eredménye: hét körrel a vége előtt Norris és Verstappen összeért a hármas kanyarban. Mindkét autó defektet kapott, és bár Verstappen kerékcsere után folytatni tudta, Norris feladta a versenyt. Ezek után a győzelem George Russel ölébe hullott, a második és harmadik helyen pedig Oscar Piastri és Carlos Sainz futott be.

GettyImages-2159955860

A baleset tönkreteheti Verstappen és Norris barátságát

A 64. körben a hármas kanyar felé közeledve Norris a külső íven bebújt Verstappen mellé, aki kissé ráhúzta az autóját. Mivel a brit már nem tudott hová menni, a két autó összeért. Az első pillanatokban úgy tűnt, csak Verstappen kapott defektet, de valamivel később Norris jobb hátsó kereke is leeresztett. A versenybírók Verstappent találták hibásnak a balesetért, így 10 másodperces büntetéssel és két büntetőponttal sújtották.

A kiesése után Norris frusztráltan nyilatkozott. Mikor a Motorsport.com arról érdeklődött, szeretné-e tisztázni a történteket Verstappennel, a brit így felelt: „Ez nem az én feladatom, ez az ő feladata. Szeretnék egy jó, fair versenyt futni. Az ő oldaláról pedig nem ezt kaptam vissza. Úgy érzem, amit csinált, háromszor is tisztességtelen volt velem szemben." – mondta Norris az ütközés előtti körökre utalva, mikor Verstappen többször is agresszíven védekezett vele szemben. A brit ezután hozzátette: „ha [Verstappen] azt mondja, ő nem csinált semmi rosszat, nagyot csökken a szememben."

Természetesen a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella sem hagyhatta szó nélkül a történteket: „Szerintem a világ teljes lakossága tudja, ki a felelős [a balesetért], kivéve egy embercsoportot. A háttérben meghúzódó probléma, hogy ha nem foglalkozol az ilyen ügyekkel őszintén, akkor újra megtörténik." Ezután Stella megemlítette, hogy a múltban Verstappen Lewis Hamilton ellen is hasonló, veszélyes megmozdulásokat mutatott be.

Természetesen Verstappen és a Red Bull egészen máshogyan látja a történteket. A holland versenyző szerint a 10 másodperces büntetés túl szigorú, mivel amit tett, nem volt szuper-agresszív, már ha egyáltalán agresszív volt. Azokat a vádakat is visszautasítja, melyek szerint a szabályokat megszegve többször bemozdult a kanyarok előtti féktávon. A manőverek közben nem fékezett, így szerinte nem vétett a szabályok ellen.

Verstappen azt is hozzátette, hogy megbeszélik a történteket Norrissal, de csak később, mikor mind a ketten lehiggadtak.

Ismét belső felszültségek a Red Bullnál: Christian Horner és Jos Verstappen balhézott

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén a versenypályán kívül is történtek ellentmondásos események. Christian Horner Red Bull csapatfőnök Max Verstappen apjával, a volt Forma–1-es versenyző Jos Verstappennel keveredett furcsa közjátékba.

Az idősebb Verstappen meghívást kapott a verseny előtti Legends Parade nevű eseményre, ahol több volt Forma–1-es versenyző korábbi királykategóriás versenyautókkal gurult a pályára. Jos Verstappen a tervek szerint Sebastian Vettel egyik világbajnok Red Bullját kapta volna meg, de ezt Christian Horner csapatfőnök állítólag nem nézte jó szemmel.

„Az elmúlt pár nap során több embertől is azt hallottam, hogy Christian Horner mindent megtett azért, hogy ne vezethessek, vagy ha mégis, akkor ne készüljön rólam felvétel. Azt gondolom: akkor mond az arcomba! Ezek után már nem akarom megcsinálni. Szerintem ez nagyon csalódást keltő." - nyilatkozta Jos Verstappen, aki később azt is hozzátette: innentől végzett Hornerrel, akiről sokat elmond ez az "óvodás viselkedés".

Horner mindeközben tagadta a fenti vádakat. Elmondása szerint a Legends Parade az osztrák versenypálya saját rendezvénye, ő pedig nem vétózta meg Jos Verstappen szerepvállalását.

A történtek valószínűleg a szezon elején, a Red Bullon belül zajló hatalmi harc utózöngéi. Jos Verstappen ekkor keményen támadta a zaklatási botrányba keveredett Christian Hornert, akit lényegében lemondásra szólított fel. Ezek után nem meglepő, hogy a csapat számára kínos és kellemetlen az idősebb Verstappent egy világbajnok Red Bullban látni.

Elnyerték a versenyzők tetszését a kerékvetők melletti mini-sóderágyak

Bizonyos pályákon évek óta problémát okoz a pályahatárok betartatása. A sorozatos pályaelhagyások miatti körelvételek és büntetések számtalan vitát generáltak már, az FIA pedig azóta is megoldásokat keres. A legújabb ötlet keretében az Osztrák Nagydíjon keskeny sóderágyakat telepítettek a problémás kanyarok külső ívére, így rákényszerítve a pilótákat a fehér vonalak tiszteletben tartására.

GettyImages-2159690757

Úgy tűnik, a megoldás bevált: az elmúlt évekhez képest sokkal kevesebb pályaelhagyást láttunk, a versenyzők túlnyomó többsége pedig elégedetten nyilatkozott a verseny után. Oscar Piastri esete azonban megmutatta, hogy vár még némi munka a döntéshozókra.

Az ausztrál versenyző remek időt futott a kvalifikáción, a körét azonban annak ellenére is törölték pályaelhagyás miatt, hogy nem érintette a sóderágyat. Kiderült, hogy a 6-os kanyarban nagyobb távolság maradt a fehér vonal és a sóderágy széle között, ahol pont elfért Piastri autója. Értelemszerűen ennek nem szabadott volna megtörténnie.