Hivatalos: Oliver Bearman jövőre állandó ülést kap a Forma–1-ben

2024.07.04. 13:09

  • Csütörtök délelőtt a Haas Forma–1-es csapat bejelentette, hogy a 2025-ös szezonban egyik autójukat Oliver Bearmanre bízzák.
  • A sajtóközlemény szerint a 19 éves brit versenyzővel többéves szerződést írtak alá.
  • Bár junior szériákban elért eredményei is biztatóak, a nagy áttörést a 2024-es Szaúd-Arábiai Nagydíj hozta el Bearman számára.
  • Csapattársának kiléte egyelőre ismeretlen.

Csütörtök délelőtt a Haas Forma–1-es csapat bejelentette, hogy a 2025-ös szezonban egyik autójukat Oliver Bearmanre bízzák. A sajtóközlemény szerint a 19 éves brit versenyzővel, a Ferrari versenyzői akadémiájának tagjával többéves szerződést írtak alá.

Oliver Bearman eddig is szépen építgette versenyzői karrierjét. 2021-ben megnyerte az olasz Formula 4-et és az ADAC Formula 4-es bajnokságot is, 2022-ben pedig harmadik lett a Formula 3-ban. Bearman jelenleg a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, és az olaszok Forma–1-es csapatának tartalékversenyzője.

GettyImages-2068292850


Bár junior szériákban elért eredményei is biztatóak, a nagy áttörést a 2024-es Szaúd-Arábiai Nagydíj hozta el a fiatal brit számára. Ezen a hétvégén Carlos Sainz, a Ferrari év végén távozó pilótája rosszullétre panaszkodott, a második szabadedzés után pedig vakbélgyulladás miatt kórházba került. Helyére Oliver Bearman ugrott be.

Bár a fiatal, Forma–1-ben tapasztalatlan versenyzőnek csak egyetlen szabadedzése maradt megszokni az autót, a 11. helyet szerezte meg a szombati időmérőn, vasárnap pedig meggyőző teljesítménnyel a hetedik helyen ért célba. Ezzel ő lett a legfiatalabb Forma–1-es versenyző, aki a bemutatkozó versenyén pontot szerzett.

Bearman teljesítményét pilótatársai és a sajtó egyaránt méltatta, így szinte borítékolható volt, hogy hamarosan állandó ülést fog kapni a Forma–1-ben. Hogy a Haasnál ki lesz a csapattársa, egyelőre nem tudjuk. Az amerikai istálló egyik versenyzője,Nico Hülkenberg az év végén távozik, de a mostanában gyengélkedő Kevin Magnussen jövője sem biztosított a csapatnál.