Avensis Bi-Turbo: villámgyors Toyota Európából

2004.12.01. 16:36

Félelmetes izomkombit alkotott a Toyota Motorsport a jámbor külsejű Avensis alapján. Az Essenben bemutatkozó autó - teljes nevén Avensis Kombi V6 Bi-Turbo 4x4 - egy háromliteres hathengeres motort kapott, amely két turbófeltöltője segítségével 304 lóerő teljesítményt és 510 Nm maximális forgatónyomatékot képes leadni.

Ekkora teljesítményt már nem lehet csak az első kerekekre szabadítani, ezért a kombi karosszériás modell, ahogy a nevéből is sejthető, állandó összkerék-hajtást kapott. Az autó végsebessége így eléri a 250 km/h-t. Persze ahhoz, hogy a csendes futásáról és békés természetéről ismert Avensis igazán sportossá váljék, nem elég a motort és az erőátvitelt kicserélni, így a Toyota európai sportrészlegének mérnökei keményebbre hangolták az autó futóművét, hatékonyabbakra cserélték a fékeket, és az autót 235/35R19-es méretű kerekekre állították. A karosszéria átalakítása elég visszafogottra sikerült, de az óriási, sokküllős keréktárcsák így is igen látványossá teszik a sportkombit.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e a dolognak folytatása vagy sem, de elképzelhető, hogy kellő mértékű érdeklődés esetén a Toyota végre elszánja magát, és elkészíti az Avensis hathengeres motorral felszerelt változatát.