A Toyota Avensis a legmegbízhatóbb flottaautó

2004.12.10. 15:02

Az angol Fleet News 739 ezer autó adatai alapján állította össze idei megbízhatósági rangsorát. Nagy-Britannia ötven legnagyobb cégautó-flottája szolgált a felmérés alapjául, amelyben azt vizsgálták, hogy egy adott típus milyen arányban veszi ki a részét az összes vizsgált jármű meghibásodásaiból.

Az eredmény nem igazán meglepő, mondhatni igazolja a korábbi felméréseket és az autós társadalom közhelyeit: az élen japán típusok és német prémium-márkák modelljei végeztek. A sor elején a Toyota Avensist találjuk, majd az Audi A4-es, a Nissan Primera, a Mercedes C-osztály, és holtversenyben a 3-as BMW, valamint a VW Golf következik. A legjobb nem német vagy japán modell a Jaguar X-type lett, amely a Toyota Corollával és a Honda Civickel osztozik a tizedik helyezésen. A márkák összevont versenyében is hasonló a kép, bár a sorrend nem pont ugyanaz mint a márkák versenyében: az első a Honda, a második a Toyota, utánuk pedig a BMW, az Audi, a Nissan, a Mercedes, a Mazda, a VW, valamint holtversenyben a Ford és a Volvo következik.

Persze a brit felmérés adatait hiba volna anélkül értékelni, hogy figyelembe vennénk a helyi jellegzetességeket. Számos típus például egyáltalán nem kapható Nagy-Britanniában, és az árak is eltérő arányokat mutatnak a magyarországi viszonyokhoz képest, de az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az első tíz típus és márka közt nem találunk egyetlen francia vagy olasz nevet sem, sőt, angol is csak mutatóba akad...