Harminc éves a Ford Fiesta

2006.02.08. 11:15

A Ford 1976 elején kezdte el forgalmazni csapott hátú kisautóját Nagy-Britanniában, ahol mind a mai napig a tíz legkelendőbb típus közé tartozik a Fiesta. Az 1973-ban projekt Bobcat néven megkezdett fejlesztés eredményeképp megszületett az első, keresztben elhelyezett négyhengeres soros motorral és elsőkerék-hajtással szerelt Ford.


Galéria - kattintson a képre

A hátsókerék-hajtású Opel Kadettek és Ford Escortok korában ez a mára szinte egyeduralkodó elrendezés épp csak terjedni kezdett: csupán két évvel korábban mutatkozott be a jó egy számmal nagyobb VW Golf I, a Ford modelljével egy kategóriába sorolható Renault 5-ös és a VW Polo pedig szinte a Fiestával egy időben került piacra. Még ugyanebben az évben bemutatták a típust Európa többi részén is, és az elmúlt harminc évben összesen több mint 8,5 millió autót adtak el ezen a néven, annak ellenére, hogy a Fiestán hosszú ideig spórolt a Ford.

Az eredeti, 1976-os modellt csak többszöri frissítés után, 1989-ben engedték nyugdíjba, a második generáció pedig 2002-ig szolgált. Jelenleg a harmadik generáció gyártása folyik, amelyet épp most újított fel a Ford, de valószínű, hogy ez a típus közel sem lesz olyan hosszú életű, mint az elődök: a negyedik Fiesta sorozat bemutatása 2008-2009-re várható.