Fiat Portofino: strandautó Fiorino alapon

2008.08.27. 10:30

Az 1960-as évek divatját eleveníti fel a Fiat legújabb tanulmányautója, amelynek leginkább a tomboló mediterrán nyárban van létjogosultsága.

A Portofino - a nevet egy közismert olasz üdülővárostól kölcsönözték - a klasszikus strandautó-sémát követi. Ajtaja nincs, az ülésekből való kieséstől csak a kapaszkodás, illetve végső esetben az ajtónyílásokba akasztott kötél védi meg az utasokat, és a tetőt is hiába keressük, még egy vászondarabot sem mellékeltek, ami megvédene az esőtől. Cserébe az autó belseje vízhatlan anyagokból készült, így nem árt neki egy kisebb zápor, de az sem, ha valaki nedves szörfruhában találna beleülni. Tető híján persze alaposan meg kellett erősíteni azt, ami a Fiorino karosszériájából maradt, ennek köszönhetőek a feltűnően magas küszöbök, és az utasok védelmét is ellátó bukókeret. A mini-áruszállító műszaki alapjait gyakorlatilag érintetlenül hagyták a tervezők, de nem is volt szükség módosításra, hisz a Fiorino mindent tud, ami egy strandautótól elvárható. Elképesztően fordulékony, és sokkal gyorsabban is képes menni annál, amekkora sebesség egy ilyen nyitott lélekvesztőben még kellemesnek mondható.

A Fiat persze elsősorban látványos kiállítási tárgynak, és nem valódi használati eszköznek szánja a Portofinót. A tanulmányt a hét végén nyitó düsseldorfi Caravan Salon kiállításra készítették, és bár elvben elképzelhető, hogy később sorozatban is gyártsák, nem valószínű, hogy erre valaha is sor kerül.