Az Opel gyárthatja a legkisebb Buickot

2009.01.29. 10:28

Úgy tűnik, egy Buick modellel próbálják lekötni a rüsselsheimi Opel üzem kihasználatlan gépsorait, ahol a korábbi tervek szerint egyes Saab modellek gyártása folyt volna.

Állítólag egy kompakt szedánról van szó, amely a következő Opel Astra és Chevrolet Cruze modelleknél is alkalmazott Delta II platformra épül, és méretei alapján leginkább a Volvo S40/V50 sorozatra emlékeztetne. A dolog érdekessége, hogy a németországi gyártás ellenére a típus európai forgalmazását biztosan nem tervezik: a legkisebb Buick csak Kínában és Észak-Amerikában kerülhet piacra. A megoldást a hírek szerint a kényszer szülte: miután a Saab 9-3-as és 9-5-ös gyártása mégsem az Opelnél folyik majd, hanem a Saab svédországi gyárában, Rüsselsheimben jelentős kapacitás szabadult fel. Ugyanakkor az Opel most nem foghat tömeges elbocsátásokba, mivel így veszélybe kerülne a német kormány által beígért milliárd eurós nagyságrendű anyagi támogatás.

Az ötlet, hogy Európában gyártsanak egy típust távoli piacok számára, miközben például a Chevrolet Cruze Dél-Koreából érkezik hozzánk, első hallásra teljesen ésszerűtlennek tűnhet, de a GM szemszögéből mégis lehet értelme. A Buickhoz hasonló prémium-márkák típusain ugyanis jóval több a haszon, mint az átlagos tömegmodelleken, így a drágább európai gyártás ellenére is nyereséget hozhatnak, míg például az olcsóbb Cruze esetében elsődleges szempont az alacsony előállítási költség.