Bye-bye, jogosítvány: így lehet kipontozódni

2023.05.12. 06:04

Míg egy sima gyorshajtásért 4-8 büntetőpont jár, ittas vezetés közbeni cserbenhagyással azonnal elvehetik a jogosítványt – ezekért összesen 22 büntetőpont jár. Hány pont jár a többi szabálytalanságért? Mikor veszik el a jogsit? Hogyan lehet csökkenteni a büntetőpontok számát? Kisokos.

Pécsen április közepén egy sofőr az 50-es táblánál 143 km/h-val ment, ráadásul még két piroson is áthajtott. A mutatványokért 24 büntetőpontot kapott, így azonnal elvették a jogosítványát. Persze nemcsak ezekért a szabálytalanságokért lehet kipontozódni, vannak visszafogottabb büntetések is, valamit a pontok csökkentésére is van lehetőség. 

Bűncselekmények, szabálytalanságok, pontok

A büntetőpontokat, hivatalos nevén előéleti pontrendszert egy 2000-ben született, 2001-től életbe lépett jogszabály alapján vezették be. A lényege, hogy a különböző szabálytalanságok a pénzbüntetés mellett szankcionálva is legyenek, és ne lehessen a végtelenségig szabálytalanul közlekedni. 10

A pontozás leegyszerűsítve két részre osztható. A durvább dolgok bűncselekménynek számítanak, amelyekért egységesen 11 pont "jár". Ezek közé tartozik

  • az ittas vezetés, ha a véralkohol- vagy levegőalkohol-koncentráció meghaladja a 0,5 gramm/litert vagy a 0,25 milligramm/litert, 
  • a bódult állapotban történő vezetés,
  • a cserbenhagyás;
  • a segítségnyújtás elmulasztása, 
  • a közúti veszélyeztetés (amikor mások életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a sofőr),
  • valamint a járművezetés tiltott átengedése. 

A másik táborba tartoznak a különböző szabálysértések. A hivatalos, teljes lista  a Belügyminisztérium által működtetett nyilvantarto.hu oldalon, itt található, de pár gyakori esetet érdemes felsorolni. 

  • 3 pont jár azért, ha valaki nem kötötte be magát lakott területen belül vagy kívül országúton. Ugyanakkor autópályán vagy autóúton ugyanezért már 5 pont a büntetés. 
  • Szintén 3 pontos tétel, ha valaki nem indexel, azaz az irányváltás szabályait megszegi. Ugyanígy 3 pontos szabálytalankodásnak számít, ha valaki kézben tartott mobillal telefonál. 
  • A gyorshajtásért jellemzően 4-8 pontot lehet kapni a sebesség-túllépés mértékétől függően.  (Halmazati büntetésként, azaz más szabálytalanságért adott büntetéshez a relatív gyorshajtás további 1 pontot jelenthet.) 
DSC01566
  • Ha valaki úgy megy át a zebrán, hogy a másik sávban lévő autó megállt, az 5 büntetőpontot jelent. 
  • Az ittas vezetés akkor számít szabálysértésnek, ha a véralkohol- vagy levegőalkohol-koncentráció 0,5 gramm/liter, 0,25 milligramm/liter alatt marad. 6 pont a büntetés, ha nem éri el a 0,3 gramm/litert vagy 0,15 milligramm/liter. 8 pont akkor, ha 0,3-0,5 gramm/liter, illetve 0,15-0,25 milligramm/litert mutat a vizsgálat. Ahogy fent írtuk, utóbbi szintek felett már bűncselekményről van szó. 
  • 6-6 pontos büntetéssel számolhat a sofőr, ha vasúti átjáróban vagy zebrán áll meg a kocsival. 

Ha valaki nem tudja, hogy épp hány pontnál jár, akkor arról ingyenesen tájékoztatást kérhet: az Ügyfélkapun keresztül azonnal kaphat információt, emellett e-mailben és postán is van erre lehetőség. (Arról, hogy mit kell pontosan tenni, itt olvashat bővebben.) 

18 pontos határ

18 pont a határ, aki ezt eléri, annak elveszik a jogosítványát. Ez a következőképpen zajlik: a Belügyminisztérium illetékes szerve szól az illetékes kormányhivatalnak, amely a jogsit határozattal, nyolc napon belül visszavonja. A visszavont vezetői engedélyt annak leadásától számított hat hónapot követően vissza kell adni, ha a járművezető igazolja, hogy a vezetői engedély visszavonását követően utánképzésen vett részt és egyébként az illető alkalmas a vezetésre. 

Ha valaki még nem érte el a 18 pontot, de már a közelében jár, akkor "menet közben" csökkentheti a büntetőpontok számát. Ehhez utánképzésen kell részt venni. Ha sikeres a vizsga, akkor 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni.  A nyilvántartott pontok száma az önkéntes utánképzésen való részvétel igazolásától számított egy éven belül ismételt önkéntes utánképzéssel nem csökkenthető. Az önkéntes utánképzés két foglalkozásból áll, a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatója szerint összesen 12 órát vesz igénybe és 69 ezer forintba kerül.